Paaiškėjo, jog berniukai ir mergaitės, per dieną išgeriantis keturias stiklines gazuoto gaiviojo gėrimo, dažniau įsivelia į konfliktus, niokoja daiktus ir smurtauja (lyginant su tais, kurie mėgsta kitokius gėrimus), skelbia „The Daily Mail“.

Piktnaudžiavimas gėrimais, kuriuose daug cukraus, taip pat siejamas su prasta nuotaika ir negalėjimu susikaupti. Kuo daugiau saldžių gėrimų vaikai geria, tuo blogiau elgiasi, pastebėjo mokslininkai.

Nors gaiviųjų gėrimų pavojams mokslininkai visada skyrė daug dėmesio, šis tyrimas pirmą kartą domėjosi tokiais mažais vaikais.

JAV mokslininkai sako: jeigu tėvai vaikams nebeduotų gazuotų gėrimų, jų atžaloms kiltų mažiau elgesio problemų.

Kolumbijos universiteto akademikų komanda klausė penkiamečius auginančių mamų, kaip dažnai jų atžalos geria gazuotus gaiviuosius gėrimus. Moterų taip pat prašyta užpildyti klausimyną apie dviejų pastarųjų mėnesių vaiko elgseną.

Beveik pusė tyrime dalyvavusių 3 tūkst. berniukų ir mergaičių per dieną išgeria bent vieną stiklinę gazuoto gaiviojo gėrimo. Vienas iš 25 penkiamečių per dieną išgeria 4 stiklines ar net daugiau. Tyrime dalyvavę vaikai taip pat susiję su didesniu projektu, kuriame dalyvauja atžalos iš „socialiai pažeidžiamų šeimų“ – šeimų, kurioms gresia skyrybos, ar finansinės bėdos.

Tačiau saldžių gėrimų ir agresijos ryšys buvo „stiprus ir pastovus“ net ir atsižvelgus į tokius veiksnius kaip suvalgytų saldainių skaičius, socialinis ir ekonominis statusas, smurtas šeimoje ir motinos psichologinė būklė.

Mokslininkė Shakita Suglia teigia negalinti vienareikšmiškai įrodyti, jog būtent gaivieji gėrimai skatina vaikus agresyviai elgtis. Pavyzdžiui, gali būti, jog agresija susijusi su vaikų sveikatos problemomis. Gal būtent slogi nuotaika skatina valgyti saldžiai? Mokslininkė pripažįsta, jog, sumažinus gaiviųjų gėrimų vartojimą, vaikų elgseną galima pagerinti.

Jeigu elgsenos sutrikimų priežastis yra būtent saldūs gaivieji gėrimai, problema gali būti juose esantis per didelis cukraus kiekis. Pavyzdžiui, skardinėje „Coca-Colos“ yra beveik devyni šaukšteliai cukraus. Vaikų elgesį lemia ir gaiviuosiuose gėrimuose esantis kofeinas.

Britų taip mėgstami gaivieji gėrimai siejami su įvairiomis sveikatos problemomis, tarp kurių ir širdies ligos, diabetas, antsvoris, trapūs kaulai, kasos ar prostatos vėžys, nusilpę raumenys ar net paralyžius.
Už sveiką mitybą pasisakanti iniciatyvinė grupė „Sustain“ siekia apmokestinti saldžius gaiviuosius gėrimus, kurie itin žalingi vaikų sveikatai.

„Sustain“ vadovas Charlie Powellas sako: „Naujausio tyrimo rezultatai dar kartą įrodė, jog saldūs gaivieji gėrimai labai kenkia vaikų sveikatai – galima paminėti dantų ėduonį, antsvorį ir elgesio sutrikimus“.

Britanijos dietologų asociacijos narė Sarah Schenker teigia, jog jos vaikai nėra ragavę saldžių gazuotų gėrimų. Specialistė mažamečiams rekomenduoja gerti pieną ir vandenį, sulčių kiekį taip pat reikia riboti, nes jose taip pat netrūksta cukraus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)