Pernai pradėtų profilaktikos programų rezultatus ir naujas programas antradienį žurnalistams skirtuose sveikatos pusryčiuose pristatė sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga.

Ministro teigimu, pernai liepą pradėta gimdos kaklelio vėžio profilaktikos programa, kuriai šiais metais skirta 5 mln. litų, įsisiūbavo ne iš karto. Iki metų pabaigos buvo panaudota tik apie 24 proc. iš šiai programai skirtų 4 mln. litų.

Vardydamas pernelyg mažų patikrų apimčių priežastis, Ž. Padaiga akcentavo per mažą paslaugos įkainį, nepakankamą dėmesį visuomenės informavimui ir organizacinio darbo problemas. "Atsižvelgdami į tai, PSDF tarybos posėdyje nusprendėme gimdos kaklelio tyrimo paėmimo įkainį padidinti iki 5,6 lito", - sakė ministras.

Pradėjus profilaktines patikras per pusmetį buvo išaiškinta 1,5 karto daugiau gimdos kaklelio vėžio atvejų nei 2003 metais. Profilaktinių tyrimų apimtys išaugo nuo 6 iki beveik 33 tūkst.

Minėtai programai papildomai skyrus 1 mln. litų, medikai bus įpareigoti apie galimybę nemokamai atlikti profilaktinį patikrinimą moteris informuoti ne tik žodžiu, bet ir laiškais, telefonu. Plačiai informuoti visuomenę apie gimdos kaklelio vėžio riziką pavesta ir Visuomenės sveikatos tarnybai.

"Pagal sergamumą ir mirtingumą nuo šios onkologinės ligos Lietuva - pirmaujanti šalis Europoje. Pastaraisiais metais situacija negerėjo", - pažymėjo sveikatos apsaugos ministras.

Krūties vėžio sergamumo statistika Lietuvoje nėra tokia prasta, tačiau dėl vėlyvos diagnostikos mirtingumas nuo šios ligos - taip pat pats didžiausias Europos Sąjungoje.

"Vykdant krūties vėžio profilaktikos programą nutarta susilaikyti nuo papildomų diagnostinės aparatūros pirkimų, iš pradžių stengiantis maksimaliai išnaudoti esamus momografus", - sakė ministras, pridurdamas, jog tikslingiau tobulinti šioje srityje dirbančių medikų kvalifikaciją, nes momogramas ir krūties vėžio išplitimą gali įvertinti tik labai patyrę specialistai.

Prostatos vėžys vyrų sergamumo onkologinėmis ligomis struktūroje praėjusiais metais iškopė į pirmąją vietą, aplenkdamas plaučių vėžį.

Šios ligos profilaktikai skirtas lėšas nutarta naudoti tik turinčių riziką sirgti prostatos vėžiu patikroms. Kokių grupių vyrams ir kur bus atliekami tyrimai, paaiškės iki kovo pabaigos.

Iš PSDF lėšų rizikos grupės nėščiosioms šiais metais bus apmokama ankstyva vaisiaus genetinio apsigimimo diagnostika. "Laiku nustačius genetinių apsigimimų riziką, galima nutraukti nėštumą ir taip išvengti labai skaudžių pasekmių tiek šeimai, tiek visuomenei, tiek tokiam vaikui gimus", - programos svarbą aiškino ministras.

2005-aisiais taip pat numatoma aktyviau dirbti su žmonėmis, kuriems gresia širdies ir kraujagyslių ligos bei tęsti valstybės lėšomis finansuojamą vaikų krūminių dantų silantavimą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją