Viena studija nustatė, kad vartojant probiotikų papildus, šio vitamino kiekis organizme padidėjo 25 proc., rašo dailymail.co.uk. 

Tai pirmieji įrodymai, jog probiotikai atlieka reikšmingą vaidmenį palaikant už kaulų tvirtumą atsakingo vitamino lygį.

Ankstesni tyrimai rodė, kad tam tikra probiotikų atmaina, vadinama Lactobacillus reuteri NCIMB 30242, padeda sumažinti cholesterolio kiekį, tačiau jos poveikis pasisavinant tokius riebaluose tirpius vitaminus kaip vitaminas D iki šiol buvo nežinomas.

Mokslininkai šį probiotikų poveikį atskleidė po to, kai grupė suaugusiųjų devynias savaites vartojo papildus su probiotikais.

Vitamino D kiekį jie matavo stebėdami 25-hidroksivitamino D lygį kraujyje.

Vitamino D stoka kelia vis daugiau susirūpinimo, nes vis daugėja vaikų, sergančių rachitu, ir suaugusiųjų, kuriems išsivysto osteoporozė. 

Šio vitamino stoka sukelia šias ligas, nes suprastėja kalcio pasisavinimas, o tai, savo ruožtu, susilpnina kaulus.

Mokslininkai taip pat aptinka vis daugiau įrodymų, jog vitaminas D apsaugo nuo širdies ligų, autoimuninių sutrikimų ir diabeto.

Vitamino D pasisavinimas gali sumažėti dėl virtinės faktorių, įskaitant ribotą buvimą saulėje, tamsią odą, nutukimą bei organizmo problemas paversti vitaminą D jo aktyviąja forma.

„Šis tyrimas papildo žinias apie mikrobiomų (žarnyno bakterijų) poveikį žmogaus sveikatai“, - sakė tyrimo autorius ir probiotikus gaminančios įmonės „Micropharma Limited“ vyriausiasis mokslininkas Mitchellas Jonesas.

„Nors seniai buvo žinoma, kad virškinamasis traktas atlieka svarbų vaidmenį pasisavinant vitaminą D, tai, kad geriamieji probiotikai padidina vitamino D lygį, paaiškėjo pirmą kartą ir gali paskatinti sukurti naujus produktus, kurie bus naudingi vitamino D stoką jaučiantiems žmonėms“, - teigė jis.

Tyrimas buvo paskelbtas medicinos žurnale „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)