Šiuo metu Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje gydomi du vaikai: trimetis iš Kauno rajono ir penkerių metų vaikas iš Lazdijų, pranešė ligoninė.

Kauno klinikų atstovė Milda Dambrauskienė DELFI patvirtino, kad penktadienio rytą, apie 9.35 val., mirė trejų metų mergaitė iš Garliavos.

Kiti du vaikai tebegydomi intensyvios terapijos skyriuje.

Toliau Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje gydomas trejų metų berniukas iš Kauno raj., Gervėnupio, ir penkerių metų berniukas iš Lazdijų. Jų būklė sunki, bet stabili.

Kauno klinikų atstovė Milda Dambrauskienė DELFI patvirtino, kad penktadienio rytą, apie 9.35 val., mirė trejų metų mergaitė iš Garliavos.

Visi trys vaikai į klinikas pateko keturių valandų laikotarpyje – nuo vidurnakčio iki ketvirtos valandos ryto.

„Šiąnakt į klinikų intensyvios terapijos skyrių pateko trys vaikai, kurie galimai turi meningokoko infekciją. 3,5 metų mergaitė susirgo vakar iš ryto, o klinikas pateko apie 1 val. nakties. Deja, šios mergaitės išgelbėti nepavyko. Berniuko tėvai kreipėsi į medikus apie pietus. Jis buvo apžiūrėtas ir išleistas į namus. Vėliau berniuko būklė negerėjo ir jis buvo atvežtas į klinikas“, - spaudos konferencijoje kalbėjo klinikų Vaikų Intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Vaidotas Gurskis.

Mirusios mergaitės šeimoje auga ir 9 mėnesių kūdikis, kurio būklė stebima. Kol kas jokių ligos simptomų šiam vaikui nepasireiškia.

Šiuo metu trečiojo į klinikas patekusio vaiko būklė – labai sunki.

„Trejų metų berniukui dirbtinai ventiliuojami plaučiai, kraujotaka užtikrinama vaistai“,- teigė V. Gurskis.

Medikai teigia, kad visi trys atvejai yra atsitiktinis reiškinys.

„Tai visiškai nesusiję asmenys. Jie neturėjo jokio ryšio“, - teigė V. Gurskis.

Medikai taip pat pastebėjo, kad meningokoko infekcija būdinga šaltajam metų laikotarpiui.

„Šis bakterija būdinga šaltuoju ir drėgnuoju metų laikotarpiu. Paprastai ši infekcija saulėje greitai žūna“, - teigė Kauno klinikų Vaikų ligų skyriaus vadovas Rimantas Kėvalas. Medikas teigė neprisimenantis, kad vienu metu į klinikas patektų net trys vaikai su meningokoko infekcija.

Tačiau medikai teigia, kad tai – atsitiktinumas, o ne ligos protrūkis.

Meningokokinė infekcija – tai bakterinė infekcija. Ta pati bakterija – meningokokas – gali sukelti ir ryklės uždegimą, ir meningitą, ir sepsį, vadinamąją meningokokcemiją, kartais turinčią žaibinę eigą. Kokia bus ligos forma, labai priklauso nuo vaiko organizmo.

Labai dažnai ši infekcija puola itin sveikus, retai sergančius vaikus. Jų organizmai per daug smarkiai mobilizuoja savo pajėgas tai infekcijai sunaikinti, organizmo atsakas būna per smarkus ir sunaikina pats save.

Pasak medikų, šiuo metu tai yra didžioji medicinos problema. Mikrobus sunaikinti nesunku, bet labai sunku prognozuoti, kaip į tai sureaguos organizmas, kokias vidines pajėgas sutelks, kovodamas su infekcija, ar tos pajėgos bus adekvačios, ar nepradės pačios žaloti organizmo.

Vienam vaikui ši bakterija gali sukelti tik nedidelį gerklės peršėjimą, o kitam – žaibinę meningokokinės infekcijos formą. Pastaruoju atveju atsakas laikomas neadekvačiu, organizmas leidžia plisti infekcijai nevaldomai. Tai dažniausiai nulemta genetikos, todėl į genetinius tyrimus dabar dėmesį sutelkę viso pasaulio mokslininkai.

Svarbiausia, kad pacientas į ligoninę pakliūtų laiku, t.y. laiku būtų pastebėti pirmieji šios grėsmingos infekcijos požymiai, įsitikinę ne vienai šeimai vaikus išgelbėti padėję Vaikų ligoninės gydytojai. Deja, žaibinės ligos atvejais, net ir pirmomis susirgimo valandomis atvykusiam pacientui ligos progresavimo kartais nepavyksta suvaldyti.

Lietuvoje susirgimų meningokokine infekcija skaičius per metus svyruoja nuo 50 iki 80 atvejų, po keletą žmonių nuo jos kasmet miršta. Pernai žaibiška meningokoko forma nusinešė kelių moksleivių gyvybes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)