Akcijos idėja kilo iš senos japonų patarlės apie beždžionėlės. Trys beždžionėlės simbolizuoja priežodį "Nieko blogo nematau, nieko blogo negirdžiu, nieko blogo nesakau". Medikų teigimu, virusiniai hepatitai yra "tylieji žudikai", nes nuo užsikrėtimo hepatitais iki susirgimo kepenų ciroze praeina 15-20 metų.

Akcija pirmadienį atkeliavo į Seimą ir visą savaitę skatins parlamento narius atkreipti dėmesį į Lietuvai svarbią hepatito B paplitimo ir gydymo problemą. Akcijos metu bus surengta anoniminė Seimo narių apklausa, ką jie žino apie virusinius hepatitus. Pasak akcijos rengėjų, pagal Europos hepatito indeksą Lietuva yra paskutinėje vietoje.

"Sergančiųjų lėtiniu B hepatitu pacientų skaičius Lietuvoje nėra tiksliai žinomas, nes nėra sukurtas sergančiųjų registras, o nuo 2005 metų galiojanti Lėtinio virusinio B hepatito ir virusinės B kepenų cirozės diagnostikos bei ambulatorinio gydymo, kompensuojamo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, metodika yra beviltiškai pasenusi ir nedelsiant taisytina. Būtina atsižvelgti į naujausias Europos kepenų ligų studijų asociacijos paskelbtas rekomendacijas, kuriose pabrėžiama, kokiais pirmo pasirinkimo vaistais pasiekiami geriausi gydymo rezultatai", - sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Pasak Užkrečiamųjų ligų pacientų asociacijos valdybos pirmininko Artūro Povilaičio, tai simbolinė ir tuo pačiu labai reikšminga akcija. "Daugiau nei du mėnesius vykstančia akcija bus siekiama Gineso (Guiness) rekordo, įtraukiant kuo daugiau virusinių hepatitų problema susirūpinusių žmonių - ne tik visuomenės atstovų, bet ir politikų, valdininkų, medikų. Labai svarbu visiems kartu atkreipti dėmesį į šią problemą. Juk ne veltui hepatitas C vadinamas "tyliuoju žudiku". Kartu su beždžionėlėmis važiuos Kauno klinikų kraujo centro medikai, kurie kvies neatlygintinai dovanoti kraujo", - sako A. Povilaitis.

Gegužės 28 d. beždžionėlės aplankys Vilniaus rotušėje vyksiantį apvalųjį stalą, kuriame bus diskutuojama tema "Virusinių hepatitų diagnostikos ir gydymo prieinamumas Lietuvoje: situacijos analizė ir iššūkiai". Apskritojo stalo diskusijoje dalyvaus politikai, valdžios atstovai, medikai, visuomenės sveikatinimo organizacijos, pacientai.

Gegužės 23 d. Vilniuje, prekybos centre "Akropolis", ir gegužės 24 d. Kaune, prekybos centre "Mega", vyks nemokamos hepatito C patikros. Beždžionėlės apsilankys Lietuvos miestų šventėse, medicinos įstaigose. Birželio mėnesį, pažymint nacionalinį kraujo donorų mėnesį, lankysis kraujo centruose ir kasmetėje mokslinėje infektologų konferencijoje Palangoje.

Akcija baigsis liepos 28 d. Pasaulinės hepatito dienos minėjimas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)