Vargeta plovė kojas

Šokiruojantį vaizdą prie Karlskronos aikštėje esančių fontanų šią savaitę stebėjusi klaipėdietė liko sukrėsta.

Nevalyvas benamis po vidurdienio, nesibodėdamas aplink esančių žmonių, nusiavė batus, nusimovė kojines ir pradėjo praustis fontane.

„Baisu pagalvoti, kokiomis ligomis po akivaizdžiai ligoto elgetos švarinimosi gali užsikrėsti poilsiaujantys žmonės. Blogiausia tai, kad tėvai gali nesužiūrėti vaikų, kurie žaisdami mėgsta kišti rankas į fontanų vandenį ar net gurkštelėti jo“, – sakė uostamiesčio gyventoja.

Klaipėdietei neramu, kad, šiltėjant orams, asocialių žmonių maudynės dažnės ir kels didesnę grėsmę laisvalaikį prie fontanų leidžiantiems miestiečiams ar turistams.

Kasmetė problema

Karlskronos aikštėje esantys fontanai – vieni gražiausių Klaipėdoje, tačiau, kaip teigia juos prižiūrinti įmonė „Klaipėdos vanduo“, probleminė situacija dėl besišvarinančių asocialių asmenų kartojasi kiekvieną šiltąjį sezoną.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Vandens departamento vadovas Aidas Birgėla sakė nežinantis, kaip spręsti šią problemą.

Pasak jo, žmonės mėgsta mesti šiukšles į fontanus, yra buvę atvejų, kai įrenginiai dėl to visiškai užsikimšdavo. Tačiau priežiūra užsiimantys darbuotojai šias problemas išsprendžia.

„Benamių problema gerokai keblesnė ir jos išspręsti turbūt neįmanoma. Bet koks papildomas fontanų stebėjimas ar specialus patruliavimas neįmanomas dėl reikalingų lėšų. Suprantu ir benamių padėtį. Arti esančių gėlo vandens telkinių neturime, taigi tokios vietos asocialiems asmenims patogios. Juokaudami sakome, kad gal uostamiesčio elgetos dėl viešųjų fontanų taps švaresni ir geriau atrodys“, – kalbėjo A.Birgėla.

Maudynės stebina

Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Nachčiunova, išgirdusi pasakojimą apie fontanuose besišvarinančius benamius, liko nustebinta.

Specialistė tikino, kad nei praėjusiais, nei šiais metais iš miestiečių ar žiniasklaidos atstovų panašių pastabų dėl asocialių žmonių prausyklomis paverstų fontanų nėra girdėjusi.

A.Nachčiunova stebėjosi tokiais faktais, nes vanduo miesto fontanuose esąs šaltas, o švarintis juose nėra patogu.

Pasak specialistės, savo ir vaikų sveikata turėtų pasirūpinti patys žmonės, nes prie kiekvieno fontano apsaugos pastatyti negalima.

„Tėveliai neturėtų leisti mažiesiems lipti į vandenį, juo labiau gerti jo. Fontanų priežiūra ir valymas vyksta nuolat, didžiausia problema kol kas lieka į juos metamos šiukšlės. Fontanus prižiūrinčios įmonės iškuopia į vandenį sumestas atliekas, stebi vandens cirkuliaciją, reikalui esant, pravalo purkštukus, šveičia sieneles“, – sakė I.Nachčiunova.

Vanduo nekeičiamas

Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto priežiūros poskyrio vyriausioji specialistė Milda Enciutė informavo, kad miesto savivaldybei priklausančius fontanus tvarko rangovas „Mano būstas“. Savivaldybei priklauso du fontanai – Teatro aikštėje Anikės ir „Laivelis“ aikštėje prie krantinės, kur stovėjo burlaivis „Meridianas“.

Pasak specialistės, šiukšles iš fontano darbuotojai surenka ir išveža kiekvieną dieną. Apnašos fontanuose esą valomos vieną kartą per savaitę.

„Iki šiol didesnių problemų nėra kilę, o fontanuose besiprausiantys benamiai man taip pat naujiena. Gal Karlskronos aikštėje esantis fontanas iš tiesų patogus elgetoms, tačiau kituose švarintis, manau, gerokai sudėtingiau“, – teigė specialistė.

M.Enciutė pranešė, kad fontanuose esantis vanduo nėra nei keičiamas, nei dezinfekuojamas.

Pašnekovė aiškino, kad vanduo fontanuose nepriskiriamas geriamojo kategorijai, tad jam nėra taikomos ir higienos normos – įstatymiškai nėra nustatyta, jog jį reikėtų valyti spacialiai.

Užsikrėsti įmanoma

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė neslėpė, kad vanduo fontanuose gali būti kai kurių infekcinių ligų priežastis.

Atsigėrus tokio vandens, kylanti reakcija priklauso nuo individualaus žmogaus organizmo ir imuniteto būklės. Tikimybė, kad bus užsikrėsta tam tikromis ligomis, nėra didelė, bet įmanoma.

„Sunku įsivaizduoti, jog žmogus sąmoningai vartotų tokį vandenį, tačiau jei netyčia taip atsitiktų, į organizmą patekusios bakterijos gali sukelti ūmias žarnyno ligas – vidurių šiltinę ar šigeliozę. Galimi ir alerginiai susirgimai“, – sakė V.Pečkauskienė.

Specialistė abejoja, ar fontanų vandens valymas būtų tikslingas problemos sprendimas, kadangi vanduo juose nėra geriamas.

„Jei ir būtų atliekamos valymo procedūros, kyla klausimas, ar nepadarytume daugiau žalos, kai į aplinką garų pavidalu išsiskirtų nukenksminimo medžiagos. Jos gali dirginti vaikų odą ar kvėpavimo takus“, – kalbėjoV.Pečkauskienė.

Laukia prižiūrėtojų

Uostamiestyje vasaros sezono metu gyventojus džiugina penki fontanai. Karlskronos skvere esantis fontanas vandeniu prisipildė dar balandžio 26 d. Fontanai, įrengti Teatro aikštėje ir aikštėje prie krantinės, kur stovėjo burlaivis „Meridianas“, veikia nuo gegužės pradžios.

Prie „Žvejo“ skulptūros esančio fontano kanalizacijos sistema jau sutvarkyta ir darbą pradėjo prieš porą dienų. Danės skverelio fontanas bus paleistas šiandien – penktadienį.

Poilsio parke pradės veikti ir trys geriamojo vandens čiaupeliai, padėsiantys atsigaivinti klaipėdiečiams ir miesto svečiams.