Rengtis šiltajam metų sezonui greičiausiai pradėjote jau anksčiau, tad šį kartą patarsime, kaip greičiau pasiekti norimų rezultatų, jeigu nepageidaujami kilogramai vis dar neištirpo, skelbi Lady.mail.ru.

Kad ir kaip keistai tai gali nuskambėti, neretai užsibrėžto tikslo tobulinant figūrą trukdo įsikąstas režimas. Jeigu lieknėjimui pasirinkote tiksliai sustyguotą treniruočių sistemą, labai gali būti, jog jūsų organizmas prie jos greitai įpras – fizinis krūvis nebekels sveiko streso. Ką dabar daryti? Atsisakyti sistemos ir stačia galva atsiduoti chaosui? Visai ne. Tereikia įvairovės – kaip ir gyvenime, taip ir sporte.

1) Sportuokite vakarais

Amerikos fiziologai padarė išvadą, jog pats tinkamiausias paros metas užsiimti sportu – ankstyvas vakaras, prasidedantis nuo 17 valandos vakaro. Šiomis valandomis mūsų kūnas geriausiai pasirengęs fiziniam stresui: sportui pasiruošę visi raumenys, sąnariai lankstesni nei ryte.

Būtent ankstyvais vakarais kūno temperatūra pasiekia dienos piką, o kiekvienas papildomas laipsnis širdies ritmą gali padidinti net 10 dūžių per minutę, paspartėja medžiagų apykaita, tad greičiau dega riebalai. Todėl nuo 17 val. tampa lengviau kvėpuoti, pagreitėja reakcija, ne taip greitai pavargstama (lyginant, pavyzdžiui, su 8 val. ryto). Visi šie veiksniai lemia, jog vakarinė treniruotė atneša daugiau naudos nei rytinė.

2) Nepamirškite apšilimo

Profesionalūs treneriai ir sporto gydytojai nuolat primena apie prieš treniruotę ir po jos tykančias traumas ir pabrėžia apšilimo svarbą. Gali atrodyti, jog ramus mojavimas rankomis ar kojų tempimo pratimai tik laiko gaišimas, jeigu į sporto salę atėjote lieti devinto prakaito. O kur gi veiksmas? Būtent apšilimo metu kūnas parengiamas intensyviam darbui ir puikiems jo rezultatams, o ne raumenų skausmui, kurio priešingu atveju kitą dieną išvengti niekaip nepavyks.

Atsipalaidavimo pratimai po intensyvios treniruotės ne mažiau svarbūs nei apšilimas, nes padeda pašalinti sporto metu raumenyse susikaupusią pieno rūgštį, kuri ir yra pagrindinė raumenų spazmų priežastis. Jeigu jaučiate, jog treniruotės metu perlenkėte lazdą ir baiminatės, jog kitą dieną „jausitės neįgalus“, atsipalaidavimo pratimams skirkite daugiau laiko – paplaukiokite baseine, atlikite tempimo pratimų ar nueikite į pilateso treniruotę. Tokia taktika veiksmingai sumažins raumenų skausmus. O ir poveikio sulauksite dvigubo. Ne tik sudeginsite daugiau kalorijų nei įprastai, bet ir kitą dieną jausitės puikiai.

3) Keiskite trenerį

Aišku, viską gyvenime mes renkamės pagal save. Ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie asmeninį trenerį. Visai gali būti, jog pasiekti norimų rezultatų jums trukdo būtent jis.
Jums patiko konkretaus sporto trenerio stilius ir bendravimas, tad lankotės tik jo užsiėmimuose. Jūsų organizmui taip pat patinka žinoti, ko laukti treniruotės metu. 20 pritūpimų, 30 atsispaudimų ir 40 atsilenkimų – viskas žinoma ir nuspėjama. Pabandykite bent kartą pasportuoti prižiūrimas kito trenerio – gali būti, jog iš karto pajusite skirtumą.


4) Padidinkite treniruočių skaičių

Gana tikėtina, jog jūsų organizmui reikalingas didesnis fizinis krūvis, nei gaunamas šiuo metu. Tokia problema itin aktuali tiems, kurie sporto salėse jau ne naujokai.

Norint išsaugoti dailią figūrą ir gerai jaustis, pakanka 2-3 kartus per savaitę sportuoti po valandą. Aišku, jeigu maitinsitės netinkamai, rezultatų nesulauksite. Tačiau formoms padailinti to nepakanka. Teks į mankštos programą įtraukti ir kardio pratimų. Kaip rasti daugiau laiko ir jėgų? Pabandykite suderinti malonumą ir naudą – po įprastos treniruotės 40 minučių skirkite dviračio-treniruoklio minimui skaitant knygą ar klausantis kalbos mokymosi įrašų. Arba iš karto po treniruotės užsukite į sauną – apsilankymą saunoje galima prilyginti kardio treniruotei. Širdies ritmas, esant aukštesnei nei įprasta temperatūrai, paspartėja iki 120 dūžių per minutę, o tai prilygsta darbui ant bėgimo takelio ar dviračio-treniruoklio.

5) Išbandykite naujoves

Nebijokite keisti savo nuostatų apie sportą. Manote, jog nėra nieko geriau ir veiksmingiau už pasivažinėjimą dviračiu ar jėgos treniruotes, o jau joga ir pilvo šokis – ne jums? Tikrai neverta savęs apriboti ir užverti durų naujovėms, nes jos labai naudingos. Apsispręskite kartą per savaitę nueiti į dar neišbandytą užsiėmimą. Pavyzdžiui, užsukite į bokso ar karatė treniruotę. Viskas, ko jums prireiks – ryžtas ir drąsa nepabijoti pasijuokti iš savęs. Juk ten sutiksite patyrusių ir, visai gali būti, pernelyg rimtai nusiteikusių šios sporto srities profesionalų. Bet kokia nauja veikla skatina adrenalino gamybą, o šis hormonas padeda pakelti didesnį fizinį krūvį ir išnaudoti daugiau energijos.

Laimei, dauguma didesnių sporto klubų suteikia galimybių išbandyti įvairias sporto rūšis po vienu stogu. Ir visai nebūtina keisti savo sporto įpročių – paprasčiausiai pabandykite ką nors naujo.

6) Kuo daugiau vaikščiokite

Nors jūsų sporto klubas visai šalia namų, ten vis tiek vykstate automobiliu – juk taip žymiai patogiau. Drąsiai ženkite už komforto zonos ribų! Pabandykite automobilį palikti stovėjimo aikštelėje ir iš darbo namo eikite pėsčiomis – vaikščiojimas naudingas figūrai, o gaivus oras pailsins protą. Dar vienas patarimas: liftą ne gailesčio iškeiskite į lipimą laiptais. Atrodo, tokia smulkmena, o nauda didžiulė.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)