Mokslininkai tvirtina, kad taip yra dėl to, kad moterims su krūtų implantais diagnozuojamas vėlesnės stadijos vėžys, kuris būna sunkiau išgydomas: implantai tiesiog trukdo mamografams pastebėti auglio ženklus, rašo „The Telegraph“.

Kanados mokslininkai, paskelbę savo tyrimą „British Medical Journal“ tinklalapyje, išanalizavo penkias krūtis pasididinusių ir krūties vėžiu sirgusių moterų studijas.

Jie nustatė, kad moterys su krūtų implantais 38 proc. dažniau mirdavo nuo krūties vėžio, negu kitos šia liga sirgusios pacientės.

Tyrinėtojai iš Kvebeko universiteto pasirėmė dar 12 kitų studijų, kurios priėjo išvados, jog krūtis pasididinusioms moterims 26 proc. atvejų krūties vėžys nustatomas vėlesnės stadijos.

Ankstesni tyrimai taip pat rodė, kad krūtų implantai su silikonu ir fiziologiniu skysčiu mamogramose sukuria šešėlius, kurie uždengia nemažą dalį krūties audinių. Tai reiškia, kad medikai gali nepastebėti pokyčių, susijusių su vėžiu.

Kitas tyrimas nustatė, kad mamografijos tikslumui kenkia ir tokios krūtų didinimo komplikacijos kaip sukietėję rando audiniai, pasireiškiantys vienai iš penkių krūtis pasididinusių moterų.

„Šis tyrimas rodo, kad krūtų implantai gali trukdyti laiku pastebėti vėžį, todėl liga diagnozuojama vėliau. Tačiau šias išvadas reikia patvirtinti platesnio masto studijomis“, - sakė Didžiosios Britanijos organizacijos „Cancer Research UK“ atstovė Julia Frater.

„Kiekviena moteris, pastebėjusi krūtų išvaizdos ar jausenos pokyčius, turėtų kreiptis į medikus“, - pridūrė ji.

Patys tyrimo autoriai pabrėžia, kad jų rezultatus reikia vertinti „atsargiai“, nes kai kuriose jų naudotose studijose nebuvo atsižvelgta į kitus potencialius faktorius, galėjusius tam tikrose grupėse didinti krūties vėžio riziką.

Jie paragino išsamiau ištirti ilgalaikį krūtų implantų poveikį sveikatai.

„Ši sistemiška apžvalga rodo, kad moterims su kosmetiniais krūtų implantais augliai diagnozuojami vėliau“, - rašė autoriai iš Kvebeko universiteto Medicinos fakulteto.

„Antros mūsų metaanalizės rezultatai parodė, kad krūtis pasididinusių moterų mirštamumas nuo krūties vėžio yra didesnis, negu moterų, kurios taip pat sirgo šiuo vėžiu, bet nebuvo pasididinusios krūtų“.

„Nepaisant to, šias išvadas reikia vertinti atsargiai, nes metaanalizei buvo pasitelktas palyginus mažas studijų kiekis“, - priduria autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)