Kambodžos vakaruose mokslininkai aptiko maliariją sukeliančių parazitų atmainą, kuri genetiškai skiriasi nuo kitų pasaulyje egzistuojančių atmainų. Šie organizmai yra atsparūs pagrindiniam vaistui nuo maliarijos - artemisinui. Šis vaistas plačiai naudojamas visame pasaulyje ir suderinus su kitais vaistais jis per kelias dienas nugali maliarijos infekciją. Kambodžoje pirmieji artemisinui atsparios maliarijos atvejai buvo pastebėti 2008 metais ir nuo to laiko ši problema išplito po kitas Pietryčių Azijos šalis.

Maliarijos parazitų tyrimo rezultatai skelbiami žurnale "Nature Genetics". Nors mokslininkai ir nustatė artemisinui atsparių parazitų genetinį kodą, nežinoma, kokia genetinė mutacija suteikė jiems atsparumą. Nėra žinoma kodėl, bet nuo šeštojo dešimtmečio maliarijos sukėlėjai įgijo atsparumą grupei vaistų. Baiminamasi, kad tas pats gali nutikti ir su iki šiol veiksmingiausiu vaistu artemisinu.

Pasaulio sveikatos organizacijos naujausiais duomenimis, 2010 metais maliarija susirgo apie 219 mln. žmonių ir 660 tūkst. iš jų mirė. 90 proc. nuo maliarijos mirusių žmonių gyveno Afrikoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)