Didžiausia rizika – mažai sportuojančioms ir menkai išsilavinusioms moterims, praneša dailymail.co.uk.

Mokslininkai ištyrė 1 625 Niujorko gyventojus, jų amžiaus vidurkis – 69 m.

Tiriamųjų organizme ieškojo penkių virusų – lūpų ir lytinių organų pūslelinės, citomegalo viruso, chlamidijų ir Helicobacter pylori bakterijos.

Paaiškėjo, kad didžiausią infekcijos lygį turintiems asmenims 25 proc. didesnė tikimybė prasčiau atlikti standartinį atmintiems patikrinimo testą.

Tyrimas buvo pakartotinai atliekamas aštuonerius metus, per tą laiką nė vienam iš tiriamųjų nesuprastėjo atmintis ir nesulėtėjo mąstymas.

Tyrimo rezultatai spausdinami žurnale „Neurology“.

Tyrimui vadovavusi daktarė Mira Katan teigė: „Pasirodo, sąsaja didesnė moterims su žemesniu išsilavinimu <...> ir žmonėms, kurie nesimankština. Reikalingi išsamesni tyrimai, jų rezultatai galėtų padėti diagnozuoti mąstymo sutrikimus ir galiausiai sumažinti riziką. Pavyzdžiui, mankšta ir skiepai nuo virusų vaikystėje galėtų sumažinti atminties sutrikimų riziką ateityje.“

Na o ankstėliau atlikto tyrimo duomenimis, mankštinimasis, sportavimas keturis ar daugiau kartų per savaitę nuo pat vaikystės trečdaliu gerina protinę veiklą ateityje ir apsaugo nuo demencijos.

Smegenims sveika bėgiojimas, sportavimas klube ar netgi ramus pasivaikščiojimas su šunimi.

Šis tyrimas truko 40 metų, jame dalyvavo 9 000 asmenų nuo 11 metų. Paaiškėjo, kad reguliariai mankštinęsi tiriamieji sulaukę 50 metų geriau atliko atminties ir suvokimo testus, lyginant su tais, kurie sportavo du ar tris kartus per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)