Jie nevalgo mėsos, žuvies, pieno produktų ir nieko virto ar kepto, praneša dailymail.co.uk.

Bet kuriam tėvui, bandančiam pasodinti savo atžalą prie pietų stalo, šie patarimai gali pasirodyti šiek tiek nerealūs. Štai savo naujoje receptų knygoje aktorė Gwyneth Paltrow prisipažįsta, kad ne tik pati vengia valgyti makaronus, pieno produktus, cukrų, duoną ar ryžius, bet dažnai to paties mitybos principo laikosi ir jos aštuonerių dukra Apple bei šešerių sūnus Mosesas.

Internete pasipylė motinų, nesuvokiančių, kaip vaikas gali gyventi be skrudintos duonos, picų ar ryžių patiekalų, komentarai. Be tėvų išjuokimo G. Paltrow siūlomas vaikų mitybos modelis sulaukė ir daugelio sveikatos ekspertų kritikos, kai kurie jį netgi pavadino „kvailu“. Bet ar iš tiesų toks požiūris į mitybą yra toks beprotiškas, kaip tai skamba?

Viena Šefilde gyvenanti šeima, bandžiusi susidoroti su įvairiais negalavimais, taip susižavėjo perėjus prie žaliavalgystės kone akimirksniu pajaustu sveikatos pagerėjimu, kad atidarė kavinę, kurioje maitina tokį patį požiūrį į mitybą turinčius žmones.

26 metų Inga Diržiutė nuolat kovojo su akne, nuotaikos svyravimais bei mieguistumu nuo tada, kai susilaukė dukters Kamėjos, kuriai dabar penkeri.

Jos trejais metais vyresnis gyvenimo partneris Robertas, dirbantis dailide, sirgo astma ir vis pasikartojančiu laringitu. Septynerių metų sūnus nuolat sirgo apatinių kvėpavimo takų infekcijomis, kartu su seserimi dažnai buvo irzlūs ir kaprizingi.

Inga nusprendė keisti šeimos mitybos įpročius ir dabar, praėjus dvejiems su puse metų nuo tada, kai atsisakė mėsos, žuvies, pieno produktų ir bet kokio termiškai apdoroto maisto bei perėjo prie žaliavalgystės, tvirtina nesusiduriantys nei su viena anksčiau juos kamavusia sveikatos problema.
Robertas džiaugiasi: „Dvejus metus nebuvau pas savo gydytoją, nenaudojau savo inhaliatoriaus ir net neišgėriau nė vienos tabletės, net paracetamolio“.

Nors vieni mitybos ekspertai įspėja apie tokios mitybos keliamą pavojų vaikams, kiti gi tvirtina, kad teisingai laikantis taisyklių veganizmas gali ne tik aprūpinti visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis, bet ir labai padėti sveikatai.

Daugeliui atrodo, kad veganiškas maistas yra beskonis. I. Diržiutė nori tai paneigti ir mielai pakvietė „The Mail on Sunday“ ankstyvų pietų kartu su savo šeima. Moteris norėjo įrodyti, kad toks maistas gali būti labai įvairus ir skanus.

Atvykus į jų keturių miegamųjų namus, mažieji Davidas ir Kamėja sėdėjo prie valgomojo stalo ir šveitė šaltą sriubą, salotas, įdarytus pomidorus ir „mėsainius“, pagamintus iš graikinių riešutų ir grybų. Keista, tačiau jie iš tiesų atrodė kaip mėsainiai.

„Mano močiutė sakydavo, kad viską išgydyti galima natūraliai, maistu“, - sako sveikata spinduliuojanti Inga. Moters akys švyti, o ant veido nematyti jokių aknės pėdsakų.

I. Diržiutė paaiškina, kad veganai nevalgo jokios mėsos, žuvies ir kitų gyvulinės kilmės produktų, pavyzdžiui, pieno, tačiau kad veganizmas atitiktų žaliavalgystės principus, maisto produktų negalima kaitinti daugiau nei iki 40 laipsnių Celsijaus.

Šeima dažnai naudoja maisto džiovintuvą, kuriame ruošia traškius užkandžius iš vaisių ir daržovių. Taigi sumuštinis su skrudintomis bulvytėmis ir margarinu bus veganiškas, tačiau žaliavalgiams jis neleistinas. Vadinasi, jokios duonos, jokių bulvių (juk jas reikia termiškai apdoroti), jokių makaronų ar ryžių.

Ingos virtuvės lentynos nukrautos nesuskaičiuojamais stikliniais indais su pekano riešutais, graikiniais riešutai, migdolais. Čia yra ir kur kas egzotiškesnių produktų, pavyzdžiui, saldžioji ceratonija, neskrudintos kakavos pupelės, gysločio lukštai, kalendra ar keisto kvapo makos milteliai, gaminami iš Anduose augančio augalo. Čia galima pamatyti ir kavos granules. Inga paaiškina, kad tai „tik svečiams“, o šeimos nariai dabar vietoj jos mėgaujasi kokteiliais, pagamintais iš špinatų, šviežių ananasų, citrinų ir avokadų.

Kamėja spindinčiomis akimis aiškina, kad jos mėgstamiausias „zuikučio kokteilis“, ruošiamas iš morkų, migdolų pieno, bananų ir cinamono. Davidui patinka šokoladinė kokteilio versija, kurioje yra saldžiosios ceratonijos ir neskrudintų kakavos pupelių. Vaikams patinka į sulčiaspaudę sudėti vis kitokius vaisių ir daržovių derinius ir kurti naujus kokteilius.

„Geriausias man pavykęs buvo iš daugybės obuolių ir trupučio žaliosios citrinos sulčių“, - sako Davidas, siūlydamas nedidelių geltonu įdaru kimštų pomidorų. Tas ryškiai geltonas įdaras pagamintas iš salierų, anakardžių ir prieskonių. Tie pomidorai labai skanūs. Kaip ir lapinio kopūsto traškučiai bei vasara kvepianti šalta sriuba iš pomidorų ir bazilikų. Šeima pasiūlo deserto, paruošto iš anakardžio riešutų pastos, mangų, datulių, makadamijos riešutų ir kakavos, kuris ne tik kad atrodo kaip sūrio pyragas, bet ir primena jo skonį.

Dietologai ragina į veganizmą žiūrėti atsargiai

Savo ruožtu dietologė Azmina Govindji yra Didžiosios Britanijos dietologų asociacijos atstovė spaudai. Ji pritaria, kad žalias veganiškas maistas gali būti puikus maistingųjų medžiagų šaltinis, tačiau vis tiek ragina būti atsargiems.

„Yra įrodymų, kad augalinės dietos yra veiksmingos mažinant tam tikrų vėžio formų ir širdies ligų riziką, o taip pat, kadangi dažniausiai suvartojama mažiau kalorijų, sumažėja nutukimo tikimybė. Veganiška mityba turtinga vaisių ir daržovių, kurie aprūpina antioksidantais, tokiais kaip beta-karotenas, teigiamai veikiančiais imunitetą. O štai didelę tokios mitybos dalį užimantys riešutai ir sėklos taip pat labai naudingi sveikatai bendrąja prasme, - aiškina A. Govindji. - Vis dėlto vaikams gali būti sudėtinga gauti visų reikiamų maistinių medžiagų ir augimui bei kaulų ir raumenų vystymuisi būtiną baltymų, riebalų ir kalorijų kiekį.

Žaliame maiste ir veganiškuose maisto produktuose taip pat daug ląstelienos, o tai vaikams nerekomenduojama, kadangi dideli ląstelienos kiekiai gali riboti geležies ir kalcio įsisavinimą“.

Dietologė pridūrė, kad vis dėlto visiems būtų naudinga kelis kartus per savaitę perdirbtus mėsiškus patiekalus pakeisti veganišku maistu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)