Nesuskubusioms pasirūpinti savo figūra vasarą teks graužtis nagus – riebalų nusiurbimo operacijoms yra mažiausiai mėnesio eilė, o regimų rezultatų galima tikėtis tik po 2-3 mėnesių.

Kaip atrodo tipinė riebalų nusiurbimo pageidaujanti klientė

Estetinės chirurgijos centro direktorius Martynas Norkus patvirtino, kad riebalų nusiurbimo operacijos turi sezoniškumą – moterys taip ruošiasi šiltajam sezonui, per kurį dėvi mažiausiai drabužių.

Kaip galima būtų apibūdinti tipinę klientę? Pasak M. Norkaus, į jį kreipiasi aktyvios, savimi besirūpinančios moterys maždaug nuo 38 metų, kurios tikrai išbandžiusios viską, tačiau net ir aktyviai sportuodamos negali susitvarkyti su tam tikromis kūno dalimis.

„Jaunų žmonių stengiamės neoperuoti, nes dažnai jų problema – netinkami mitybos įpročiai, o ši problema dažnai gali būti išsprendžiama pačio žmogaus pastangomis. Be to, mes visada pabrėžiame, kad tai ne svorio metimo, bet kūno kontūrų korekcijos operacija. Standartinės vietos, kurias nori tobulinti pacientės, – pilvas, juosmuo, ypač šonai, šlaunys ir kojos. Retesnės zonos – pagurklis, menčių sritis, kryžkaulio sritis, žastas. Dažniausiai vienos operacijos metu riebalai siurbiami keliose vietose, nes jei yra riebalų sankaupa vienoje vietoje, paprastai yra ir kitoje. Manoma, kad saugu nusiurbti iki 6 l riebalų, tačiau mes stengiamės būti atsargūs ir siurbiame tik 4-5 litrus. Kita vertus, kai man teko stažuotis JAV, pacientei buvo nusiurbta 30 l riebalų, žinoma, su specialia priežiūra, paruošimu. Žinoma, tai JAV. Jei pas mus tiek riebalų nusiurbtų, žmogaus neliktų“, - pasakojo medikas.

Pasak jo, šiandieninės pacientės – labai apsišvietusios ir atėjusios jos labai gerai žino, ko nori. Lyginant su situacija prieš penkerius metus, šiandien medikams tenka atsakinėti į kur kas aukštesnio lygio klausimus. Rezultatu jos taip pat dažniausiai būna patenkintos. Iš 100 operuotų pacienčių dėl tos pačios priežasties grįžta tik 2-3, tačiau labai dažnai jos grįžta norėdamos kitų plastinių operacijų.

„Pas mus tikrai ateina moterų, kurios guodžiasi, kad sportuoja keletą metų, nuo viso kūno svoris nukrito, bet, pavyzdžiui, ant pilvo, juosmens ir šlaunų ar vidinėje kelių srityje liko. Jos būna ypač laimingos. Paprastai kūno apimtis gali sumažėti keliais dydžiais, tačiau galutinis rezultatas matosi tik po trijų mėnesių, nes du mėnesius kūnas būna patinęs ir kūno apimtis gali būti net padidėjusi. Taip pat moterys pasigiria, kad anksčiau netikdavo standartiniai drabužiai, nes, pavyzdžiui, jie tikdavo per juosmenį, bet šlaunis kelnės spausdavo, o dabar gali juos dėvėti. Deja, nors dauguma žmonių yra nestandartinio sudėjimų, dauguma drabužių parduotuvėse pritaikyti standartinei figūrai. Labai dažnai iš moterų girdžiu: „Mano kompleksijai labai sunku rasti tinkamą drabužį“, - pasakojo M. Norkus.

Operacija skausmingesnė nei galėtų atrodyti

Plastikos chirurgas patikino, kad riebalų ląstelės neatauga, kadangi jos neturi savybės daugintis, tik didėti. Taigi jei kurioje nors vietoje iš 100 proc. ląstelių liko 30 proc., net vėl priaugus svorio papildomi kilogramai turės tendenciją nusėsti ten, kur jiems lengviau kauptis, bet ne tose vietose, kuriose jie nusiurbti. Taigi problematiškos sritys keisis mažiau nei keistųsi be operacijos.

„Pasitaiko atvejų, kai moteris neįvertina savo galimybių. Jei matau, kad ji yra stambesnio sudėjimo, turi daug antsvorio, pirmiausiai patariu jai numesti svorio (nuo 2 iki 10 kg). Dažniausiai jos yra taip motyvuotos, kad tai padaro“, - tikino pašnekovas.

Paklaustas apie operacijos sudėtingumo lygį, medikas teigė, kad ši operacija atrodo apgaulinga. Nors daromi labai maži pjūviai ir praktiškai nelieka jokių žymių, po oda atliekamas labai didelis darbas. Pats procesas trunka nuo pusvalandžio iki 3-4 val.

„Pooperacinis laikotarpis – pakankamai skausmingas, tačiau paprastai skauda apie savaitę. Mano patirtyje pasitaikęs antirekordas – trys savaitės. Kurį laiką gali būti pilvo nejautra, nes dalinai traumuojami po oda esantys nervai. Turi praeiti laiko, kol sugrįžta šios zonos inervacija, bet per 3-6 mėnesius viskas turi susitvarkyti“, - teigė M. Norkus.

Iš riebalų tikimasi kamieninių ląstelių poveikio

Klinikos „Grožio chirurgija“ plastikos chirurgas Vygintas Kaikaris pasakojo, kad šiuo metu pasaulyje paprastas riebalų nusiurbimas savo pozicijas užleidžia riebalų persodinimui, kadangi mediciniškai įrodyta, kad riebalus galima naudoti kaip statybinę medžiagą. Tai tarsi kamieninės ląstelės, kurias išmesti būtų nuodėmė, todėl vis dažniau su pacientėmis, kurios ateina riebalų nusiurbimo, yra kalbama apie tai, kur tuos riebalus galima būtų panaudoti. Dažniausiai jie naudojami sėdmenų didinimui ir pakėlimui, krūtų didinimui, švirkščiami į veido poodį, kad grąžintų buvusį veido tonusą ir skaistumą. Manoma, kad iš riebalų susiformuoja tos srities audiniai, į kuriuos jie įsodinami. Eksperimentais su pelėmis įrodyta, kad suleidus į raumenis, jie netgi pavirsta raumenimis, todėl svarstoma, kaip riebalus būtų galima panaudoti miokardo infarkto gydymui.

Lietuvoje dažniausiai kalbame apie sėdmenis, nuo kurių formuojasi figūra. Ar pacientė sutinka, viskas priklauso nuo jos finansinių galimybių. Mūsų klinikoje riebalų nusiurbimas su persodinimu kainuoja apie 6,5 tūkst. Lt. Paprastas riebalų nusiurbimas gali kainuoti nuo 2 iki 5 tūkst. Lt. Iš esmės dirbančiai moteriai tai prieinama suma. Pas mus šiandien operacijų eilė iki balandžio pabaigos. Tačiau visoms pacientėms pabrėžiame, kad riebalų nusiurbimas nėra svorio mažinimo procedūra. Tai kūno formavimas. Jei kūno masės indeksas yra daugiau nei 29, savo klinikoje riebalų nusiurbimą daryti atsisakome“, - sakė pašnekovas.

Šiandien riebalų nusiurbimas atliekamas įvairiais būdais. Paprastos operacijos metu į kūną įvedami specialūs vamzdeliai su skylutėmis. Suleidus tam tikro skysčio riebalai praskiedžiami ir nusiurbiami. Taip pat taikoma naujovė – lazerinis riebalų naikinimas, kai su lazeriu sudeginami riebalai ir laukiama, kad juos rezorbuos pats organizmas. Taip pat yra ultragarsinis riebalų nusiurbimas ir pan. Visgi auksiniu standartu išlieka paprasta operacija, kuri duoda gražiausią rezultatą. Pagrindinė problema, su kuria susiduria plastikos chirurgai, – duobės, t. y. kūno nelygumai po operacijos, susidarantys, kai stengiamasi nusiurbti kuo daugiau riebalų.

Dažniausiai koreguojamos formos

V Kaikario teigimu, dažniausiai jų klinikoje lankosi mamos, kurios pagimdė vaikučius ir nors bei turi teisę atgauti buvusias kūno formas. Vidutinis jų amžius – nuo 30 iki 50 metų.

„Šylant orui moterys pirmiausiai pradeda žiūrėti į savo kelius. Toliau seka vadinamosios galifė zonos – išorinė šlaunų pusė ir vidinė jų pusė. Kai moteris apsitempia kelnes, ji nepatenkinta, kad nėra gražaus kontūro. Tuomet – juosmuo. Riebalų nusiurbimas nuo pilvo nėra toks populiarus, nes oda gali nespėti susitraukti, tuomet reikia papildomų operacijų. Pilvo problemas reikėtų spręsti sportuojant. Pasitaiko ir neįvykdomų pageidavimų, kai ateina pacientė, kurios kūno masės indeksas yra per 34, o ji sako norinti atrodyti liekna ir graži. Arba moteriai padaroma operacija, o ji po jos sugeba priaugti 6-7 kg ir skundžiasi, kad nemato rezultato“, - teigė plastikos chirurgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)