Kaip skelbia „The Daily Mail“, naujas tyrimas atskleidė, jog kiekvienais metais šį košmarą – sąmonės atgavimą operacijos metu – išgyvena vidutiniškai po 150 pacientų.

Skelbiama, kad net trečdalis jų buvo sąmoningi visą operacijos laiką, atskleidė Karališkojo anesteziologų koledžo ir Jungtinės Karalystės bei Airijos anesteziologų asociacijos atlikto tyrimo rezultatai.

Tyrimo metu anesteziologų buvo prašoma įvardyti 2011 metų atvejus, kai operacijos metu pacientai buvo sąmoningi. Taip pat buvo klausiama, kiek tokių atvejų pasiteikė per visą jų karjerą.

Daugiau nei 7 tūkst. anesteziologų sutiko (maždaug 82 proc. visų kalbintojų) bendradarbiauti. Buvo kalbinti ir šį siaubą išgyvenę pacientai.

Paaiškėjo, jog 2011 metais tokių atvejų pasitaikė 153. Net 30 proc. atvejų pacientai buvo sąmoningi visos operacijos metu.

Nieko keisto, jog net 62 proc. tai patyrusių ligonių prisipažino, jog operacijos metu patyrė didelį stresą, juto skausmą.

Beveik 47 proc. pacientų specialistams prisipažino, jog „buvo sąmoningi anestezijos metu ar iš karto po jos“.

32 metų britė Sarah Newton puikiai prisimena, ką teko išgyventi per 2011 metais jai darytą operaciją. Moteriai buvo operuojamas stuburas ir pilvas. Britė teigia prisimenanti, kaip jai pradėjo lašinti vaistus, ji atsijungė, tačiau juto didelius skausmus ir greitai atgavo sąmonę.

S. Newton buvo skirta 30 tūkst. svarų piniginė kompensacija, tačiau moteris žodžių į vatą nevynioja: „Neturiu žodžių nusakyti, kaip jaučiausi. Jaučiau, kaip mane pjausto – jie atvėrė pilvo ertmę.

Nebuvau tikra, ar nesapnuoju. Girdėjau gydytojų balsus, tačiau negalėjau pajudėti, bandžiau šaukti. Bandžiau pajudinti kojų pirštus, tačiau negalėjau. Bandžiau priversti širdį plakti smarkiau, kad mane pastebėtų, tačiau viskas veltui. Negalėjau net sumirksėti.

Baisesnis už skausmą buvo įkalinimo savo pačios kūne jausmas. Ik tol gyvenime nebuvau patyrusi tokios panikos. Tikrai maniau, kad mirsiu. Jaučiausi kankinama, tačiau negalėjau liepti liautis“.

Tada britė prisiminė, jog prieš operaciją chirurgas jai aiškino, jog pilvas bus operuojamas paskiausiai, tad guodė mintis, jog viskas greitai baigsis. Bandydama iš paskutiniųjų laikytis, pacientė skaičiavo adatos dūrius.

„Jaučiau kiekvieną dūrį – skaičiavau juos. Dar ir dabar sapnuoju košmarus“, - su ašaromis akyse prisimena S. Newton.

S. Newton puikiai prisimena 40 minučių iš savo operacijos. Atsigaudama po anestezijos, ji pradėjo nesavu balsu šaukti, tad sesutė nuskubėjo ieškoti specialisto.

„Pirmas dalykas, ką pasakiau „Aš pabudau“. Anesteziologas stovėjo kaip mietą prarijęs, jis iš karto supranto. Vis kartojo, kad atsiprašo, kad taip nutikti neturėjo“, - sakė britė. Esą taip įvyko dėl specialisto kaltės, nes jis staiga nusprendė suleisti mažesnę vaistų dozę – kad po operacijos moteris greičiau atsigautų.

Nors specialistas ligoninėje darbo vietą ir išsaugojo, ligoninė pacientei sutiko išmokėti kompensaciją.

Pusę metų po operacijos moterį kankino potrauminio streso sindromas, apie kitas operacijas ji negali nei pagalvoti.

Nors ir 153 atvejų per metus skaičius verčia ne juokais susimąstyti, specialistų nuomone, tokių atvejų gali būti dar daugiau.

Remiantis seniau atliktais tyrimais, per operaciją pabunda vienas iš tūkstančio pacientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)