Jaunos šeimos, Lauros ir Edgaro, dienos dabar bėga Santariškių klinikų Vaikų ligoninės neurochirurgijos skyriuje. Čia jau savaitę po neurochirurginės operacijos gydomas jų 3,5 mėnesio berniukas. Sakoma, bėda po vieną nevaikšto. Tuo įsitikino 17-os metų kūdikį pagimdžiusi vienuoliktokė. Dar prieš porą savaičių mažylis atrodė sveikas. Dabar ir medikai negali atsakyti, kokia mažylio ateitis.

Berniuko tėvas sako, kad mažylio sveikata staiga pablogėjo prieš savaitę.

„Buvo tokie kaip traukuliai, aš nežinau, kaip tai apibūdinti. Man pasirodė, kad tai buvo traukuliai, aš iškviečiau greitąją, atvažiavo greitoji, pasiėmė juos, ir viskas. Jie išvažiavo į ligoninę, pralaukė pusę valandos priimamajame skyriuje, paskui juos į infekcinį skyrių paguldė“, – „Info TV“ laidai „Info diena“ pasakojo vaiko tėvas Edgaras Chafizovas.

Dėl tokio priėmimo skyriaus gydytojos sprendimo tėvai svarsto galėję vaikelio netekti. Infekciniame skyriuje mažylis pragulėjo parą. Tėvai skundžiasi medikų abejingumu. Valandos bėgo, vaiko būklė negerėjo, o tyrimai jam esą buvo vis atidėliojami.

„Pas neurologą, echoskopiją, rentgenas, pasakė, kad šitie tyrimai bus tik ateityje, pirmadienį. Mes su vaiku pragulėjome visą naktį, vaikas vėmė. Ateina budintysis daktaras, apsižiūri: „aš išeinu, pakvieskit mane po to.“ Atėjo kitas daktaras, paėmė vaiko galvytę, kur kaulas neužaugęs, pradėjo stuksenti. Aš klausiu: „ar čia taip galima?“ Sako, „nesijaudinkit, čia taip galima“. Nuėjom pas vaiko šeimos gydytoją, pasakėm, kaip buvo. Daktaras pasakė, kad iškart turėjo su tokiais traukuliais vežti į reanimaciją, o jie paguldė į infekcinį skyrių. Nors kraują, šlapimą, viską pažiūrėjo, nebuvo jokių infekcijų. Vis tiek jį visą naktį pralaikė. Buvo žemas hemoglobinas, pasakė, kad čia dėl saulės trūkumo pas vaikus taip būna“, – pasakojo kūdikio mama Laura Ogulevič.

Ligoninė aiškina, kad tokia tvarka: vemiantys vaikai visada pirmiausia guldomi į infekcinių ligų skyrių. Todėl priimamojo medikai esą padarė viską teisingai. Jauna mama teigia iš priimamojo skyriaus medikų sulaukusi ir kaltinimų smurtu prieš vaiką.

„Išėjo daktarė, pradėjo mane kaltinti. Klausia, „kelių metų pagimdei?“ Sakau, 17 m. Sako, „tai tu čia malalietka, tu neprižiūri vaiko, vaikas buvo numestas ant žemės arba purtomas.“ Sakau, „atsiprašau, mes to vaiko net į lauką neišleidžiam, nes per anksti gimė, kad jis nesusirgtų“. Ji vis tiek pradėjo mane kaltinti, po to pradėjo ir vaiko tėvą kaltinti. Mes sakom, „jūs žiūrėkit vaiko“. Jinai sako, „aš pranešiu policijai, socialinei darbuotojai“, – pasakoja jauna mama.

Atlikus visus reikiamus tyrimus, medikai nustatė, kad 3,5 mėn. berniukui į galvos smegenis išsiliejo kraujo. Jis perkeltas į reanimaciją, kitą dieną skubiai operuotas.

„Galvoje radome įvairaus senumo kraujosruvų, masyvios kraujosruvos, akių tinklainės prikraujavę. Ir čia svarbiausia, šnekant apie šitą vaiką, liekamieji reiškiniai po galvos smegenų traumos“, – teigė kūdikį operavęs gydytojas neurochirurgas Ramūnas Raugalas.

Medikų diagnozė – sukrėsto vaiko sindromas. Berniuką operavusio neurochirurgo teigimu, tokia trauma galima tėvams specialiai ir nežalojant savo kūdikio. Kelių mėnesių kūdikiai, ypač neišnešioti, kaip šis berniukas, itin jautrūs bet kokiems papurtymams: „Šitas derinys, kalbant apie kelių mėnesių amžiaus vaikus, įvairaus senumo kraujosrūvos galvos smegenyse, pažeidimai akių tinklainėse ir išorinių traumos požymių buvimas ar nebuvimas, leidžia įtarti sukrėsto vaiko sindromą. Kai dėl nebūtinai tyčinių priežasčių, bet dėl nežinojimo, pavyzdžiui, vaikui užspringus, jisai pakratomas paėmus už kojyčių. Netgi intensyviai supant vežimėliu, krestelėjus keletą kartų pirmyn atgal galvutę, dėl anatominių ypatybių, fiziologinių, trapių kraujagyslių šitie pokyčiai ir dramatiški pokyčiai labai stiprūs galimi.“

Vaikų ligoninės direktoriaus pavaduotas Kazimieras Binkis kolegai antrina: „Tokiu atveju jau yra įtariamas kažkoks išorinis traumos mechanizmas. 3 mėn. vaikas negalėjo nei eit, nei griūt, nei kitaip susižalot. Pagal nustatytą tvarką, tokiu atveju jau priėmimo skyrius turi pranešti atitinkamai ir policijai, ir mūsų socialinei darbuotojai, ir vaiko teisių tarnybai.“

Vilniaus apskrities policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo. Tarsi to būtų negana, netrukus jaunieji tėvai sulaukė ir vaiko teisių apsaugos specialistų. Dabar abu yra nežinioje, ar vaikeliui pasveikus, galės jį parsivežti namo.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba nori vaikelį iš tėvų paimti, kol bus baigtas tyrimas. Mama lieja apmaudą, kad tarnybos darbuotojos net neužsuko pasikalbėti su ja, apie vaiko būklę esą nekalbėjo ir su medikais: „Paskambino į policiją, po to vaikų teisės pradėjo mums grasinti, kad mus įrašys į rizikos grupę, kad vaikas bus atimtas, kol ikiteisminis procesas vyks. Kad mes nežiūrim vaiko“.

„Davė man įspėjimą, kad vaikas gali būti atimtas į vaikų namus“, – apmaudo neslepia ir vaiko tėvas.

Vaiko teisių apsaugos tarnyba laikinai pagloboti mažylį prašo jo senelės, E.Chafizovo mamos. Moteris siekį atimti vaiką iš tėvų vadina absurdišku. Ji teigia, kad namuose juo buvo gerai rūpinamasi, jis esą buvo aprengtas, pamaitintas ir prižiūrėtas. Vaiko teisių specialistai esą priėmė tokį drastišką sprendimą neįsigilinę į visą situaciją. Kada mažylis bus išleistas iš ligoninės, medikai kol kas negali pasakyti. Tačiau jaunieji tėvai per daug iš ligoninės ir nesiveržia. Sako, kad dabar gali būti bent su vaikeliu. O kas bus, kai mažylį išrašys, nežinia.