Kavos ir kepenų vėžio sąsajos pastebėtos atliekant tyrimus su gyvūnais. Tokijo Nacionalinio vėžio centro mokslininkų grupė, vadovaujama Monami Inoue, išanalizavo 10 metų vykdytą visuomenės sveikatos tyrimą, kuriuo siekta nustatyti ryšį tarp kavos gėrimo ir kepenų vėžio.

Nustatyta, kad iš 100 000 kavos negeriančių žmonių per 10 metų kepenų vėžiu suserga 547,2 žmonės. Tuo tarpu iš 100 000 kasdien kavą geriančių žmonių kepenų vėžiu suserga kur kas mažiau - 214,6. Rezultatai skelbiami šios savaitės Nacionalinio vėžio instituto žurnale.

Tiesa, nebuvo tiriama, ar kava su kofeinu daro tokį patį poveikį, kaip kava be jo, kadangi pastaroji Japonijoje beveik negeriama.

Kitais tyrimais buvo nustatyta, kad kavoje esantis kofeinas paskatina protinę veiklą, tačiau kai kurie žmonės nuo jo tampa nervingesni; kad jis pasunkina menopauzės simptomus, sustiprina pašalinį antibiotikų poveikį; dideli šios medžiagos kiekiai gali sukelti persileidimą. Tyrimais su pelėmis nustatyta, kad kofeinu praturtintas odos kremas sumažina odos vėžio riziką.

“Tai labai įdomus, naudingas ir intriguojantis tyrimas. Gauti rezultatai užduoda naujų klausimų,” – sakė Teksaso universiteto Andersono Vėžio centre Hiustone dirbantis profesorius R.Palmer Beasley, kuris nepriklausė tyrimą atlikusių mokslininkų grupei.

Amerikos vėžio draugijos duomenimis, praėjusiais metais JAV buvo diagnozuota 18 920 naujų kepenų vėžio atvejų, 14 270 nuo šios ligos mirė. Priežastys – hepatitas, cirozė, nesaikingas alkoholio vartojimas, chroninis kepenų uždegimas, etc.

Nors tyrimas patvirtino akivaizdų ryšį tarp kavos gėrimo ir sirgimo kepenų vėžiu, autoriai pastebi, kad tyrimus reikia pakartoti kitose žmonių grupėse.

Dar nenustatyta, kokiu būdu kava apsaugo nuo vėžio. Pasak Inoue grupės, kavoje yra daug antioksidantų, o tyrimuose su gyvūnais pastebėta, kad šios medžiagos turi įtakos kovojant su kepenų vėžiu. Šio tyrimo metu mokslininkai taip pat bandė ieškoti sąsajų tarp žaliosios arbatos, pasižyminčios antioksidantų gausa, ir kepenų vėžio, tačiau jokio ryšio nerasta.

“Gali būti, jog su vėžiu kovoja kitos, nenustatytos medžiagos,” – sakė tyrėjai.

Šiame žurnale buvo paskelbti ir kitų tyrimų, ieškojusių sąsajų tarp kavos su kofeinu bei arbatos gėrimo ir sirgimo gaubiamosios ar tiesiosios žarnos vėžiu. Jokio ryšio nerasta.

Tačiau nustatyta, kad žmonės, per dieną išgeriantys du ar daugiau puodelių kavos be kofeino, 52% rečiau serga tiesiosios žarnos vėžiu.

Šiuos tyrimus atliko grupė, vadovaujama Karin B.Michels. Jie taip pat išanalizavo medicinos seselių sveikatos tyrimus bei dar vienus tyrimus, kuriuose dalyvavo ir vyrai.

Atlikus analizę paaiškėjo, kad iš 2 milijonų žmonių 1 438 serga kolorektaliniu vėžiu. Nebuvo rasta ryšio tarp vėžio ir arbatos bei kavos su kofeinu gėrimo, tačiau nustatyta, kad žmonės, per dieną išgeriantys du ar daugiau puodelių kavos be kofeino, dvigubai rečiau serga tiesiosios žarnos vėžiu nei tie, kurie niekada negeria kavos be kofeino.

Iš 100 000 žmonių, per dieną išgeriančių du ar daugiau puodelių kavos be kofeino, tiesiosios žarnos vėžiu sirgo 12. Iš 100 000 niekada kavos be kofeino negeriančių žmonių sirgo 19.

Tačiau šį skirtumą gali įtakoti gyvenimo būdo skirtumai, sako tyrėjai. Anot jų, gali būti, kad kavą be kofeino geriantys žmonės apskritai labiau rūpinasi sveikata.

Šiuos japonų tyrimus finansavo Japonijos Sveikatos, darbo ir socialinės apsaugos ministerija. JAV tyrimus parėmė Nacionalinis sveikatos institutas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją