Galbūt jums ne į pensiją metas ir ne atostogauti laikas, o tiesiog kreiptis į gydytoją, rašo DELFI.ee.

Neišsimiegojimas

Mokslo įrodyta, kad būtina miegoti po 8 valandas. Bet realiai tai nieko nereiškia – vieniems pakanka 5 – 7 valandų miego, kitiems reikia 10 valandų.

Prastos savijautos priežastis gali būti sutrikęs bioritmas – pavyzdžiui, žadintuvas pažadino ne laiku. Jei žmogus pažadinamas lėtojo miego fazėje, jis jaučiasi tarsi sudaužytas, jei greitojo miego fazėje, gali ilgai nesuprasti, kas vyksta. Žinoma, kad žmogus jaučiasi išsimiegojęs, jeigu pabunda iš karto po greitojo miego fazės.

Ką daryti: tiesiog – išsimiegoti.

Spaudimas

Manoma, jog rytais ypač sunku hipotonija sergantiems žmonėms. Taip nėra. Rytais pykina esant bet kokiems spaudimo sutrikimams – tiek per žemam, tiek per aukštam kraujospūdžiui. Laikas nuo 4 iki 7 valandos ryto ypatingas – būtent šiuo laiku žmonės dažniausiai gimsta ir miršta.
Taip yra todėl, kad būtent 4 val. ryto visiems žmonėms pakyla kraujospūdis. Jei žmogui hipertonija, jis pabunda su dar aukštesniu kraujospūdžiu ir, savaime suprantam, prastai jaučiasi.

Ką daryti: hipotonikams reikia gerai išsimiegoti. Jei nepavyko, reikia suvalgyti ką sūraus arba išgerti tonizuojančio gėrimo (kavos, stiprios juodos arbatos su cukrumi). Patartina apsilankyti pas gydytoją, nes žemas kraujospūdis gali būti sunkių ligų požymis. Tiems, kurie pabunda su aukštu kraujospūdžiu, kuo greičiau reikia eiti pas gydytoją – rytinės problemos hipertonikams gali kelti pavojų gyvybei.

Cukrus

Rytais gali būti bloga dėl sumažėjusio arba padidėjusio cukraus lygio kraujyje. Greitai įsisavinami angliavandeniai pusryčiams – saldi arbata su bandele savijautą pagerina, tačiau tai ne išeitis. Reikia pamatuoti gliukozės lygį. Tyrimas nesudėtingas, atliekamas laboratorijoje tuščiu skrandžiu.
Ką daryti: jei cukraus lygis mažesnis arba didesnis, nei turi būti (3,3 – 5,5 mmol/l), reikia kreiptis į endokrinologą.

Hormonai

Jei rytais prastai jaučiatės, tai gali būti hormoninių sutrikimų požymis – sulėtėjusios skydliaukės funkcijos (hipotireozės). Tokiu atveju savijauta nepriklauso nuo miego kokybės, nuo oro ar nuo kavos. Gydytojui skyrus hormoninių preparatų arba preparatų su jodu, savijauta rytais pagerėja.

Ką daryti: reikia atlikti skydliaukės hormonų tyrimą ir pasikonsultuoti su endokrinologu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)