Legioneliozė - ūmi užkrečiamoji liga, kurios simptomai panašūs į gripo ar plaučių uždegimo. Ši liga paplitusi visame pasaulyje, ypač išsivysčiusiose šalyse. Europoje per keletą pastarųjų metų kasmet užregistruojama iki 4,5 tūkstančio šios ligos atvejų. Šiemet Vilniuje nustatytas legioneliozės atvejis Lietuvoje yra tik antrasis per pastaruosius 20 metų. Prieš tai ji pasitaikė Šiaulių viešbučiuose. Tačiau uostamiesčio sveikatos priežiūros specialistai jau dabar žada imtis visų būtinų prevencijos priemonių, kad būtų užkirstas kelias galimai legioneliozės epidemijai Klaipėdoje.

Anot Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytojos Onos Sokolovos, tyrimai rodo, jog dažniausiai legioneliozės sukėlėjos - Legionella genties bakterijos - aptinkamos vandentiekio ir ventiliacinėse sistemose, jei jose yra pakankama - 20-45 laipsnių šilumos temperatūra. Nors uostamiesčio vamzdynuose vandens temperatūra yra gerokai žemesnė, intensyvesnius vandens tyrimus nuo šių metų pradėjo ir bendrovė "Klaipėdos vanduo".

Legioneliozės sukėlėjų tyrimus galima užsisakyti ir Visuomenės sveikatos centre. Vandens mėginio ištyrimas čia kainuoja beveik 100 litų. Per keletą metų tokie tyrimai užsakovų prašymu buvo atlikti vos keliems uostamiesčio viešbučiams. Šių bakterijų juose neaptikta.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją