Gripo atvejų skaičius sudarė 7,8 proc. nuo visų užregistruotų gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų. Per šių metų penktą savaitę gripu susirgo 645 asmenys, iš kurių 238 (36,9 proc.) buvo vaikai ir paaugliai iki 17 metų.

Nepaisant, kad klinikinių gripo atvejų sostinėje dar nėra labai daug, Vilniaus visuomenės sveikatos centras, įvertinęs proceso eigą ir pobūdį – staigų sergamumo rodiklio padidėjimą bei ryškų vaikų ir paauglių sergamumo augimą, Vilniaus miesto savivaldybei rekomendavo skelbti gripo epidemiją

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento Sveikatos apsaugos skyriaus ir Vilniaus visuomenės sveikatos centro patvirtintą Gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos ir epidemiologinės priežiūros 2009–2013 metų planą, Vilniaus sveikatos priežiūros, švietimo įstaigos nuo šios dienos koreguoja savo darbą pagal šiame plane numatytas priemones.

Itin atidžiai stebima sergamumo būklė sostinės darželiuose ir mokyklose. Vasario 1-ą dieną mokyklose sirgo apie 19 proc. moksleivių, darželiuose - 32 proc., apie 28 proc. vaikų nelankė neformaliojo ugdymo įstaigų.

Gripo epidemijos metu mokyklose veikla gali būti nutraukiama, jei kolektyve serga ir nelanko daugiau nei 20 proc. mokinių, atsižvelgus į epidemijos intensyvumą, atskiru nurodymu gali būti ribojami masinio žmonių susibūrimo renginiai.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad gripo epidemijos metu ypač svarbu laikytis higienos: vėdinti patalpas, baldų ir kitus paviršius kuo dažniau valyti drėgnuoju būdu, dažnai plauti rankas, kosint ir čiaudint prisidengti servetėle, laikytis saugaus atstumo nuo gripu sergančių asmenų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusią savaitę sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis visoje Lietuvoje peržengė epideminį lygį. Gripo epidemijos jau paskelbtos 27 savivaldybėse.

Alytaus rajone paskelbta epidemija

Vasario 4 d. Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorius Aurimas Truncė išleido įsakymą „Dėl gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos epidemijos paskelbimo“. Vadovaujantis šiuo įsakymu nuo vasario 5 d. paskelbta ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir gripo epidemija Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje. Jos metu rekomenduojama: riboti masinius žmonių renginius, ugdymo įstaigoms spręsti klausimą dėl laikino vaikų ugdymo veiklos nutraukimo, kai gripu ir ūminėmis kvėpavimo takų infekcijomis serga daugiau kaip 20 proc. ugdymo įstaigą lankančių vaikų, įmonėse ir organizacijose, ypač vaikų kolektyvuose, sustiprinti patalpų vėdinimą, drėgną valymą bei dezinfekciją.

Dėl gripo pamokos nevyksta dešimtyse Lietuvos mokyklų

Dėl gripo epidemijos pamokos nevyksta dešimtyse mokyklų Lietuvos didžiuosiuose miestuose, antradienį BNS pranešė savivaldybių atstovai.

Alytuje neveikia nė viena iš 17 mokyklų, Panevėžyje pamokos vyksta tik vienoje iš 22. Kaune uždaryta 14 mokyklų, Šiauliuose uždarytos aštuonios mokyklos ir 87 klasės dar veikiančiose mokyklose.

Klaipėdoje pamokos nevyksta tik vienoje Hermano Zudermano gimnazijoje, tačiau sprendžiama dėl dar kelių uždarymo.

"Šiuo metu Alytuje iš 17 bendrojo ugdymo mokyklų neveikia nė viena, taip pat mieste yra dvi valstybinės profesinio mokymo įstaigos, jose irgi nevyksta ugdymo procesas. Karantinas pratęsiamas visai šiai savaitei, iki penktadienio įskaitytinai, atšaukiami renginiai, numatyti savaitgalį", - BNS antradienį sakė Alytaus savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas.

Sergamumas gripu praeitą savaitę augo visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Vilniuje ir Šiauliuose gripo atvejų per ją užfiksuota dvigubai daugiau nei ankstesnę savaitę, Kauno ir Klaipėdos apskrityje - pusantro karto daugiau.

Ypač gripas siaučia Kauno apskrityje - čia ligoninėse gydoma 180 asmenų, 29 iš jų - vaikai iki dvejų metų amžiaus, vyresnių vaikų - 98, dvi nėščiosios. Intensyviosios terapijos skyriuose gydomi 22 pacientai, iš jų – 18 vaikų.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė BNS sakė, kad sergamumo gripu rodikliai yra aukštesni nei įprasta.

"Pernai tokio gripo pakilimo nebuvo - turėjome tik 61 atvejį 10 tūkst. gyventojų per savaitę. Ankstesniais metais epidemija buvo panašiu metu, tik ne nuo ketvirtosios, bet nuo antrosios savaitės. O šiemet matome, kad sergamumo rodiklis pakilo gana aukštai: ši situacija nėra įprasta", - teigė K.Rudžinskaitė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)