Naujas tyrimas rodo, kad šlapimo nelaikymas dažniau kamuoja tuos vyrus, kurie vartoja daug kofeino, rašo dailymail.co.uk.

Tyrime, kurio rezultatai skelbiami urologijos žurnale „The Journal of Urology“, teigiama, kad kofeinas gali dirginti šlapimo pūslę ir, jei ne sukelti, tai bent pagilinti šlapimo nelaikymo problemą.

Prieš tai jau buvo atlikta daug studijų, kurios nustatė, kad kofeinas yra susijęs su moterų inkontinencija. Tačiau iki šiol buvo turima mažai duomenų, ar toks sąryšis galioja ir vyrų atveju.

„Norėjome patikrinti, ar vyrams kofeinas daro tokį patį poveikį“, - sakė vyriausioji tyrimo autorė, daktarė Alayne Markland iš Alabamos universiteto.

Jos komanda tyrė maždaug 4 tūkst. vyrų atsakymus, kuriuos jie pateikė per Jungtinių Valstijų nacionalinę sveikatos apklausą 2005 – 2008 metais.

Mokslininkai žiūrėjo, kiek iš jų turėjo problemų dėl šlapimo nelaikymo ir kiek kofeino jie paprastai suvartodavo. Jie taip pat tyrė, kiek respondentai iš maisto ir gėrimų gaudavo skysčių.

Tyrėjai nustatė, kad vidutiniškai vyrai kasdien suvartodavo 169 mg kofeino. Vidutiniame kavos puodelyje būna maždaug 125 mg kofeino.

Apie 13 proc. vyrų nurodė turį šiek tiek šlapimo praleidžiančią pūslę, bet tik 4,5 proc. pažymėjo, kad ši problema yra vidutinio arba sunkaus laipsnio – tai reiškia, kad per mėnesį prateka daugiau negu keli lašai šlapimo.

Atsižvelgę į vyrų amžių ir kitus rizikos faktorius, mokslininkai nustatė, kad tie vyrai, kurie per dieną suvartodavo iki 234 mg kofeino, 72 proc. dažniau kentėdavo nuo vidutinio ar didelio laipsnio inkontinencijos, negu tie respondentai, kurie gaudavo mažiau kofeino.

Vyrams, kurie per dieną suvartodavo daugiau kaip 392 mg kofeino, šlapimo nelaikymo tikimybė būdavo išaugusi daugiau negu dvigubai.

A.Markland teigė, kad šlapimo nelaikymas nepriklausė nuo suvartotų skysčių kiekio. Tai leido iškelti teoriją, kad kofeinas kažkokiu būdu dirgina šlapimo pūslę.

„Apie tai verta susimąstyti. Žmonės, kurie turi problemų dėl šlapimo nelaikymo, turėtų pakoreguoti kofeino vartojimo įpročius“, - sakė ji.

Tačiau daktaras Bryanas Voelzke iš Vašingtono universiteto Medicinos centro Urologijos skyriaus teigė, kad šlapimo pūslės funkcijas gali susilpninti ir vyrų vartojami vaistai, pavyzdžiui, diuretikai (kurie skatina dažnai šlapintis).

„Manau, kad tyrimo rezultatai įdomūs, tačiau vien tik šios studijos nepakanka, jog galėtume sakyti, kad kofeinas skatina šlapimo nelaikymą“, - pažymėjo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)