DELFI.ee aiškinasi, kokios plaukų slinkimo priežastys ir ką daryti.
Ką gi yra plaukų slinkimas?

Normalu, kad moterims ir vyrams iškrenta kažkiek plaukų. Manoma, kad nereikia jaudintis, jeigu per parą iškrenta nuo 40–60 iki 80 plaukų. Reikėtų skirti plaukų slinkimą nuo plaukų lūžinėjimo. Plaukas iškrenta su svogūnėliu, jį pastebėsite ant plauko galiuko. Nulūžusio plauko galiukai vienodi iš abiejų pusių.

Kodėl moterims slenka plaukai

Dažniausiai plaukai slenka ir lūžinėja ir plaukų apkrovimo cheminiais preparatais, t. y. įvairių plaukų dažų, cheminio plaukų tiesinimo, dredų (veltinių kasyčių) pynimo, plaukų priauginimo ir pan. Plaukams pakenkiama, dažniausiai jie pradeda slinkti.

Paminėtinas ir plaukų slinkimas nuo pertempimo. Dėl šios priežasties moterims gali slinkti plaukai po jų priauginimo, nes tada padidėja plaukų masė ir plaukai tampa neįprastai sunkūs. Jei moteris nuolat riša plaukus į uodegą, jie irgi gali pradėti slinkti.

Plaukus traumuoja dažnas vėlimas, jie gali pradėti slinkti. Manoma, kad plaukams gali pakenkti ir netinkamai parinkti šampūnai, kaukės, kondicionieriai, balzamai, lakai ir geliai.

Dažnai džiovinant plaukus džiovintuvu, nuo karštos saulės jie išsausėja, nusilpsta, sutrinka svogūnėlių maitinimas, tad plaukai gali pradėti kristi. O per didelis plaukuotos galvos dalies druskingumas stabdo plaukų augimą ir gali būti jų slinkimo priežastis.

Priežastys

Iš išorinių plaukų slinkimo priežasčių paminėtinas cheminis sušukavimas, taip pat plaukų ligos. Nuo plaukų ligų plaukai slenka ne tik moterims, bet ir vyrams. Paminėtini grybelinės ir alerginės ligos, egzema, psoriazė ir dedervinė. Minėtas ligas gydo gydytojai dermatologai.

Praktiškai visos likusios plaukų slinkimo moterims priežastys susijusios su provokuojamaisiais veiksniais. Tačiau, kad ir kokie jie būtų stiprūs, visada išlieka tik provokuojamaisiais veiksniais, ir sveikam organizmui bei sveikiems plaukams vargu ar gali stipriai pakenkti. Plaukai dažniausiai slenka, jei organizmas nėra veikas, jei sutrikusi medžiagų apykaita ir trūksta vitaminų.

Moterims sutrinka apytaka ir ima stigti vitaminų, esant hormonų disbalansui bei intoksikacijai.

Plaukų slinkimą sukelianti hormonų disfunkcija dažnai susijusi su nėštumu ir endokrininėmis bei ginekologinėmis ligomis (visų pirma, per dideliu vyriškų lytinių hormonų kiekiu), skydliaukės patologija, cukriniu diabetu.

Moterims trūksta vitaminų, mineralų ir baltymų po nėštumo (ypač maitinant krūtimi), laikantis dietų ir kažkiek laiko po jų, esant chroninėms virškinamojo trakto ligoms, chroninei intoksikacijai, rūkant, piktnaudžiaujant alkoholiu ir kava.

Stresai, įtampa neigiamai veikia praktiškai visus procesus organizme: sutrinka medžiagų apykaita, padidėja vitaminų poreikis, sutrinka biologiškai aktyvių medžiagų pasisavinimas ir hormonų pusiausvyra. Be abejo, nuo streso ir įtampos gali pradėti slinkti plaukai.

Be to, prieš vartojant bet kokius vaistus, moterims reikėtų atidžiai perskaityti informacinį lapelį ir išsiaiškinti, ar vaistai nesukels plaukų slinkimo. Jei taip, vertėtų pasitarti su gydytoju, gal reikia vartoti ir grožio vitaminą biotiną, kuris saugo nuo plaukų slinkimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)