Mokslininkai iš Harvardo medicinos mokyklos ir Stanfordo universiteto (JAV) atliko poveikio stebėjimo tyrimus su tais maisto produktais, kurie galimai lemia vėžinius susirgimus. Mokslo žurnale paskelbtos tyrimų išvados sulaukė nemažai mokslinės bendruomenės ir plačiosios visuomenės dėmesio bei su sukėlė prieštaringų nuomonių laviną.

Įprasta manyti, kad kava, limonadai su dažikliais ar skrudinta duona žmonių racione lemia padidėjusią vėžio riziką. Apie neigiamą raudonos mėsos, dešrainių, spurgų, šoninės ar kumpio poveikį žmogaus organizmui kalbama jau seniai. JAV tyrėjai paneigė nepagrįstas ligų pavojaus baimes.

Mokslininkai pritarė tik nenuginčijamai tiesai dėl alkoholio sukeliamos žalos sveikatai.

Specialistai pasinaudojo Bostono kulinarų mokyklos receptų knyga. „Turėjome įvairių populiarių ir mažiau vartojamų patiekalų asortimentą. Tada medicinos literatūroje ieškojome kiekvieno sudedamojo ingrediento sąsajų su vėžiniais susirgimais. Ištyrę 40 maisto produktų neradome statistikai patikimų duomenų", - tyrimo eigą atskleidė mokslininkai.

Tarp 40 produktų, siejamų su padidinta vėžinių ligų rizika, buvo miltai, kava, sviestas, alyvuogės, cukrus ir druska, taip pat antiena, pomidorai, citrinos, svogūnai, salierai ir morkos. Tirti ir ne tokie populiarūs produktai - omarai, veršiena, cinamonas ir garstyčios.