Žarnyno augliai gali sukelti metastazes ir kituose organuose. Neuroendokrininių navikų klinikiniai simptomai turi vieną bendrą pavadinimą – karcinoidinis sindromas, rašo woman.delfi.ua.

Šis sindromas pasireiškia tuomet, kai auglys išplinta už žarnyno ribų. Simptomai gali nepasireikšti kelerius metus.

Negana to, dažnai jie sutampa su kitų ligų, tokių kaip dirgliojo žarnyno sindromo, simptomais.

Paraudęs veidas, kaklas, viršutinė krūtinės dalis – tai vienas labiausiai paplitusių karcinoidinio sindromo simptomų. Taip nutinka todėl kad seratonino ir kitų cheminių medžiagų perteklius išplečia kraujagysles. Veidas parausta laikinai – tai gali trukti nuo kelių minučių iki poros valandų. Odos spalvos pasikeitimų priežastimi gali tapti ir kai kurie maisto produktai, alkoholis bei stresas.
Viduriavimas – dar vienas ryškus karcinoidinio sindromo simptomas. Tai taip pat yra augliuose organizmo išskiriamų hormonų pertekliaus rezultatas. Kartais dėl to atsiranda žarnyno skausmai.

Dusulys irgi gali būti vėžio simptomu. Kvėpuojant girdimas savotiškas švilpimas. Dusulys taipogi gali byloti apie plaučių ligas – astmą, bronchitą, pneumoniją ar emfizemą.

Problemos su širdimi kankina daugiau nei pusę onkologinėmis ligomis sergančių žmonių. Reiktų atkreipti dėmesį į tokius simptomus, kaip padažnėjęs širdies plakimas, žemas arterinis kraujospūdis, širdies ūžesiai, nuovargis ar dusulys fizinio aktyvumo metu.

Sergant vėžiu atsiradęs širdies nepakankamumas gali sukelti kojų ir pėdų patinimą.

Kartais augliai išskiria adrenokortikotropinį hormoną (AKTH). Dėl padidėjusios šio hormono gamybos, antinksčių liaukos gamina per daug kortizolio ir kitų hormonų. Dėl to gali atsirasti Kušingo sindromas. Jo simptomai – padidėjęs svoris, aukštas arterinis kraujo spaudimas, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, raumenų silpnumas.

Pelagra – tai liga, atsirandanti dėl niacino trūkumo. Karcinoidinis sindromas gali sukelti pelagrą, kurios pagrindiniai simptomai – viduriavimas, demencija ir odos sausumas.

Veido paraudimas, viduriavimas, pilvo skausmai ir dusulys – tai labiausiai paplitę karcinoidinio sindromo simptomai. Prie rečiau pasitaikančių priskiriami tokie simptomai, kaip bėrimas, nerimas, dezorientacijos jausmas.

Karcinoidinio sindromo simptomus stiprina padidėjusi įtampa, fizinis ir emocinis stresas. Simptomus provokuoti gali ir alkoholio, tam tikrų produktų bei kai kurių vaistinių preparatų vartojimas.

Karcinoidinio sindromo simptomus – tarp jų galvos skausmą, aukštą arterinį kraujo spaudimą, padažnėjusį širdies plakimą ir sąmonės netekimą – gali sukelti ir daug tiramino turintys produktai.

Tiramino yra sūriuose, rūkytuose ir sūdytuose mėsos gaminiuose, alkoholyje bei riešutuose. Jeigu suvartojus daug tiramino turinčių produktų jaučiatės blogiau, tiesiog jų venkite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)