Daugelyje šalių, taip pat Jungtinėje Karalystėje, ši ne visuomet tik teigiamomis savybėmis pasižyminti daržovė yra tradicinis šventinių patiekalų ingredientas, bet, kaip išsiaiškino vienas Škotijos gyventojas, Briuselio kopūstai gali būti pavojingi vartojantiems kraują skystinančius vaistus.

Škotijos piliečiui buvo skirti vaistai nuo širdies nepakankamumo, o daktarai jam nurodė vengti žalių lapinių daržovių, ypač Briuselio kopūstų.

Vitaminas K, esantis Briuselio kopūstuose, gali slopinti kraujo krešumą mažinančio varfarino poveikį, todėl kraujotakoje gali susidaryti krešulių, kurie gali būti mirtini.

Nepaisydamas medikų nurodymų, pacientas šventinio laikotarpio metu valgė nuo 15 iki 20 Briuselio kopūstų tris ar keturis kartus per savaitę ir, praėjus trims dienoms po Kalėdų, dėl savo pomėgio buvo paguldytas į ligoninę.

Jo daktarai iš Glazgo perspėjo kitus gydytojus bei pacientus apie pavojus, kylančius mėgstantiems derinti varfariną ir Briuselio kopūstus bei kitas daržoves su dideliu vitamino K kiekiu.

Ketinančius švęsti Kalėdas papuošus stalą greipfrutais ar greipfrutų salotomis taip pat derėtų įspėti: peržiūrėkite, kokius vaistus vartojate, kadangi greipfrutuose esančios cheminės medžiagos dėl pirmumo būti metabolizuotomis kepenyse konkuruoja su 85 žinomais vaistais, o sąveika su 45 iš šių vaistų gali būti pavojinga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)