39-erių Springfildo (Florida, JAV) gyventojos Gretchen Molannen kūnas rastas jos namuose. Iš gyvenimo pasitraukusią moterį keliolika metų kamavo nuolatinis genitalijų jaudrumo sutrikimas (angl. – „persistent genital arousal disorder“, PGAD). Tai reiškia, kad sergantysis nuolat jaučia fiziologinį, bet ne psichologinį seksualinį susijaudinimą, o palengvėjimo sulaukia dažniausiai tik trumpam ir po daugelio masturbuojantis praleistų valandų.

Apie G. Molannen prieš savaitę rašė „Tampa Bay Times“.

„Iki tol gyvenau visai kitokį gyvenimą, kol neprasidėjo šita baisybė, - dar lapkritį pasakojo moteris. Ji neslėpė, kad padidėjęs genitalijų jautrumas ją pradėjo kamuoti sulaukus 23-ejų ir jį palygino su jungikliu, kurio neįmanoma išjungti. – Mylėjau gyvenimą, bet liga
jį sunaikino. Taip gyventi neįmanoma.“

Ne vienos valandos reikalavusius masturbacijos seansus kaip vienintelę išeitį siekti palengvėjimo Floridos gyventoja laikė gėdingais. Nors moteris norėjo dirbti vertėja (ji gerai mokėjo prancūzų, vokiečių ir ispanų kalbas), jos fizinė būklė reikalavo nuolatinių pastangų kovojant su seksualiniu sutrikimu.

Kone nuolatos siekdama palengvėjimo, moteris nebegalėjo eiti į darbą nuo 1999 m. ir didžiąją dalį laiko praleisdavo lovoje su vibratoriumi.

Negalėdama dirbti, moteris dusyk mėgino įgyti neįgalumo statusą, tačiau medicininė komisija jos prašymą atmetė. Mokesčius už ją mokėjo jos draugas.

„Man buvo baisu, - pasakojo ji. – Aš niekaip negalėjau būti nesusijaudinusi. Nežinojau, ko griebtis.“

Sveikatos būklė atvedė moterį prie trijų mėginimų pasitraukti iš gyvenimo per praėjusius metus.

„Žinau, kad Aukščiausiasis iš manęs gyvenime tikisi daugiau, nei naujų žudymosi būdų išbandymo, lydymo ašarų ir savęs niekinimo“, - kalbėjo nelaimėlė. Laikraščio reporterei ji pasakojo, kad daugelį metų ją erzino kaimynas, kuris tvirtino, esą ji taip baudžiama, nes buvusi bloga.

Moteris turėjo draugą, kuris redakcijai rašė, kad „tas straipsnis jai tikrai nepadės“. Seksu pora užsiimdavo retai – maždaug 4 kartus per metus, rašo „Tampa Bay Times“, nes po to G. Molanen keletą valandų būdavo apimta agonijos. Ji tam ryždavosi, norėdama fizinio artumo su partneriu. Blogiausia diena buvo tada, kai jai teko patirti paeiliui 50 nekontroliuojamų orgazmų.

„Tada maniau, kad mirsiu, - tvirtino moteris. – Tai buvo klaiku.“

Kai padidėjusį genitalijų jautrumą pastebėjo pirmą kartą, G. Molannen manė, kad jį galėjo sukelti hormoniniai pokyčiai organizme. Ji buvo girdėjusi, kad moterys patiria tokių pokyčių. Į gydytojus moteris nesikreipė ištisus dešimt metų.

„Pastebėjau, kad darosi kažkas ne taip, tačiau vyliausi, kad viskas praeis savaime. Laukiau, laukiau – štai praėjo jau 16 metų, o aš tebelaukiu.“

„Priepuolio metu jauti visa tai, ką jaučia seksualiai susijaudinę žmonės, - apie pojūčius jaudrumo priepuolio metu pasakojo G. Molannen. – Genitalijų paburkimas, tvinkčiojantis pulsavimas, širdies plakimo suintensyvėjimas – visa tai irgi būna. Skirtumas tas, kad visa tai lydi neįtikėtinas nerimas – traumuojantis, žudantis nerimas. Mėginu save įtikinti, kad visa tai netikra, ignoruoti. Retkarčiais pavyksta atsispirti, o dažnai – neįmanoma.“

Dienraščio redakciją apie moterį sužinojo skelbimų skiltyje aptikusi jos žinutę. Moteris ieškojo galinčių nemokamai atlikti magnetinio rezonanso tyrimą, kad įrodymus apie savo sveikatos būklę galėtų pateikti teisėjui. Keletas žmonių atsiliepė į jos pagalbos šauksmą ir kreipėsi į redakciją, tačiau jau buvo vėlu.

Žurnalo „Journal of Sex and Marriage Therapy“ redakcija tvirtina, kad tokį sutrikimą gali sąlygoti įvairūs įvykiai ar medikamentai – antidepresantai, menopauzės pradžia, bloga nuotaika. Kiek moterų kamuoja toks sutrikimas, tiksliai nežinoma, tačiau, ekspertų vertinimu, jų gali būti tūkstančiai.