Rūkymas padeda susikaupti, nusiraminti ir atsipalaiduoti. Tačiau absurdiška manyti, kad didžioji dauguma populiacijos, kuri pasirinko gyvenimo būdą be rūkymo yra irzli ir išsiblaškiusi. Kiekvienas rūkalius tol, kol neturėjo žalingo įpročio, nejautė nei noro, nei poreikio rūkyti tam, kad atsipalaiduotų ar įveiktų stresą.

Tik pabandžiau rūkyti, galiu sustoti panorėjęs. Tam tikra prasme rūkaliai užkimba su pirmąja cigarete. Pirmoji cigaretė yra tarsi masalas ir tuo metu jie to dar nesuvokia. Bjaurus cigarečių skonis ir kvapas užmigdo mūsų budrumą. 

Cigaretė sušildo, kai šalta. Tabako dūmai tik suteikia iliuziją, kad sušildo, nes juose esančios nuodingosios medžiagos priverčia kraujagysles susitraukinėti, padidina kraujospūdį, todėl padažnėja pulsas. Atrodo, kad kūnas sušilo, bet yra visiškai kitaip: galūnėms trūksta deguonies. Rūkančiųjų rankos dažniausiai būna šaltos.

Metus rūkyti, priaugama svorio. Rūkymas ir valgymas yra du visiškai skirtingi ir nesusiję dalykai. Tuštumos jausmo, atsiradusio metus rūkyti, nereikia užpildyti užkandžiavimu. Tik atrodo, kad mažas saldainiukas, nedidelis sausainėlis, vieno kąsnio sumuštinukas ar kitas greitosiomis pasičiuptas maistas neturi jokios reikšmės. Dažnai tai ir yra tas maistas, kuris koreguoja svorį.

Rūkymas mažina stresą ir ramina nervus. Kai žmogus pripranta prie cigaretės, organizmas pradeda reikalauti nikotino. Tada žmogui atrodo, kad užtraukęs dūmą jis nusiramina. Bet iš tiesų jis tik slopina nikotino „badą“. Ramina ne cigaretės, o pats veiksmas: kai į rūpesčius pažvelgiama ramiau, aptariami galimi problemos sprendimo būdai, tiesiog išsikalbama arba prisimenama kas nors malonaus.

Ilgalaikių padarinių nebus, jei rūkysiu paauglystėje, bet mesiu iki trisdešimties. Rūkyti būnant jauno amžiaus be galo pavojinga. Rūkymas paauglystėje yra įvairių ligų, kankinančių visą gyvenimą, rizikos faktorius, jis didina tikimybę mirti nuo rūkymo sukeltų ligų. Rūkančių paauglių organizme įvyksta negrįžtamų pakitimų, sutrikdomas organizmo vystymasis.

Rūkyti madinga. Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kartu su Vilniaus miesto ir rajono mokyklomis minėdamas Tarptautinę nerūkymo dieną griauna šį mitą. Šią dieną siūloma paskatinti savo mokyklos bendruomenę (mokinius, mokytojus, tėvus) pasirašyti iš anksto iniciatyvinės grupės parengtą „Madingo jaunuolio antinikotininę deklaraciją“, kurioje pasižadama nepradėti vartoti, nutraukti nikotino vartojimą, nepalaikyti rūkančiųjų, nes ant bangos yra laisvi nuo nikotino jaunuoliai. Mokyklos kuria originalius „Deklaracijos“ stendus.

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį (šiais metais, tai lapkričio 15-oji diena) minima Tarptautinė nerūkymo diena.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)