Apnuodijo gyvenimą

Pietinėje miesto dalyje gyvenančių klaipėdiečių ramybę nuolat trikdo smarvė. Anksčiau gyvenimą nuodiję blynus primenantys kvapai apnyko, tačiau dabar juos pakeitė gerokai nemalonesni.

Nuo Dumpių sklindanti smarvė atsiduoda mėšlu ir dumblu. Anksčiau ją užgoždavo gerokai dažniau iš biodyzelino gamyklos „Mestilla“ sklindantis kvapas. Kai pastaroji šiek tiek pažabojo kvapus, į pirmą planą išlindo kitos orą smardinančios įmonės – nuotekų valymo ir baldų gamintojai.

Gyventojai dar kartą kreipėsi pagalbos į Klaipėdos visuomenės sveikatos centrą. Tačiau vietoje apsilankę jų darbuotojai konstatuodavo neužfiksavę nemalonių kvapų.

Į pasiūlymą atvažiuoti naktį, kai smarvė būna stipriausia, klaipėdiečiams atsakyta, kad Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai nėra operatyviniai darbuotojai.

Panašiai elgiasi ir kitos įmones turinčios kontroliuoti institucijos.

Skundai nepasitvirtino

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė patikino, kad į raštu pateikiamus gyventojų skundus reaguojama. Tačiau pagal galiojančius teisės aktus jie neturi teisės važiuoti naktį, sulaukę tik skambučio.

„Bet jei žmogus nurodys, kad kasnakt trečią nakties smirdi, mes tikrai surinksime komisiją ir atvažiuosime“, – patikino vedėja.

Pastaruoju metu sulaukta vienintelio skundo dėl „Mestillos“. Bet, kaip paaiškino A.Šlepetienė, kadangi gamykla ėmėsi priemonių problemai spręsti ir neįvedė naujų technologijų, pagal teisės aktus nebegalima jos tikrinti. Būtent dėl šios priežasties skundas nenagrinėtas.

Dėl Dumpių skleidžiamos smarvės sulaukta keturių skundų. Gyventojai akcentavo, jog jaučiasi taip, lyg nuolat gyventų tualete.

Specialistai skirtingu paros metu, skirtingomis oro sąlygomis, pasitarę su sinoptikais, ten buvo nuvykę. Į nurodytą vietą važiuota net naktį.

Tačiau skundai nepasitvirtino – specialiai sudaryta komisija neužfiksavo nemalonių kvapų.

Įtarimų sukėlė kaimynai

Šiomis dienomis į nemalonių kvapų medžioklę buvo išsiruošusi ir uostamiesčio savivaldybės Bendruomenės sveikatos taryba. Ji apsilankė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centre ir bendrovėje „Klaipėdos vanduo“, kuriai priklauso Dumpių nuotekų valymo įrenginiai.

Išvažiuojamasis posėdis surengtas reaguojant į gyventojų skundus. Nors jų daugiausia sulaukta dėl biodyzelino gamyklos, tačiau jos atstovai tarybai apsilankyti pasiūlė lapkričio pabaigoje.

Kaip sakė Bendruomenės sveikatos tarybos pirmininkas Artūras Razbadauskas, norint išvengti subjektyvaus kvapų vertinimo, ateityje į posėdį planuojama pasikviesti minėtų įmonių vadovus.

Mat tarybos nariams kilo įtarimų, kad nemalonius kvapus skleidžia ne nuotekų valymo įrenginiai, o netoliese įsikūrusi kartono gamykla.

Visuomeninė organizacija nusprendė suvienyti jėgas su politikais ir tik tada imtis priemonių.

Be to, savaitgaliais ir naktimis, kai smarvė būna intensyviausia, nieko neįspėjus planuojama atlikti kvapų matavimo tyrimus gyventojų nurodytose vietose.