Gyvūnus namuose auginantys žmonės įspėjami, kad susirgę gripu, jie šia liga gali užkrėsti ne tik savo draugus ar šeimos narius, bet ir augintinius. Laimei, tokia rizika nėra didelė, tačiau JAV mokslininkai kalba, kad reiktų atkreipti didesnį dėmesį į šį reiškinį, pavadintą „atvirkštine zoonoze“. Specialistai įspėja, kad užsikrėtus gripo virusais, reikėtų atokiau laikytis ne tik nuo artimųjų, bet ir nuo savo augintinių.

JAV katę ar šunį laiko nuo 80 iki 100 milijonų namų ūkių, o Jungtinėje Karalystėje auginama apie 20 milijonų naminių kačių ir šunų.

Yra žinoma, kad įvairių gyvūnų, tokių kaip kiaulės ir paukščiai, organizmuose gali išsivystyti naujos gripo atmainos, kurios vėliau perduodamos žmogui. Taip nutiko ir su neseniai pandemiją sukėlusia gripo viruso atmaina H1N1. Tačiau mažai kas žino, kad pasitaiko atvejų, kai H1N1 virusu sergantys žmonės užkrėtė kates ar kitus gyvūnus, keletas iš jų netgi nugaišo nuo šios ligos.

Šiuo reiškiniu besidominti Chistiane Loehr iš Oregono valstijos universiteto tvirtina: „Mes labai nerimaujame dėl zoonozės, kai gyvūnai perduoda ligas žmonėms. Vis dėlto, dauguma žmonių nesuvokia, kad ir žmonės gali perduoti ligas gyvūnams, o tai kelia klausimus ir susirūpinimą dėl mutacijų, naujų virusų formų ir ligų, kurios taip pat gali tapti zoonozinėmis. Suprantama, tai kelia susirūpinimą gyvūnų sveikata“.

Iki šiol žinomi vos keli atvejai, kai šeimininkai gripu užkrėtė savo augintinius, tačiau neatmetama galimybė, kad dažnai žmonės paprasčiausiai nežino apie šį reiškinį, todėl nesusimąsto, kodėl keturkojis sunegalavo.

Oregono valstijos universiteto ir Ajovos valstijos universiteto tyrėjai šiuo metu stengiasi nustatyti daugiau tokio ligų perdavimo atvejų bei skatina žmones susimąstyti apie tokią riziką. Jie pataria susirgus gripą primenančia liga atsiriboti ne tik nuo artimųjų, bet ir nuo savo augintinių. Jeigu vis dėlto susirgus kam nors iš namiškių sunegaluoja ir keturkojis, patariama jį nuvežti patikrinti pas veterinarą.

Ch. Loehr teigia, kad pirmas mirtinas atvejis, kai žmogus pandeminiu H1N1 gripo virusu užkrėtė katiną, užfiksuotas 2009 metais Oregono valstijoje. Daugiau apie tai rašoma žurnale „Veterinary Pathology“.

Tada keturkojo šeimininkė stipriai susirgo gripu ir buvo paguldyta į ligoninę. Jai dar begulint gydymo įstaigoje, pasiligojo ir jos katinas, visą laiką buvęs namuose ir nekontaktavęs su kitais sergančiais asmenimis. Netrukus katinas mirė nuo H1N1 viruso sukelto plaučių uždegimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)