Tai rodo pernai atlikta narkomanų apklausa, kurią inicijavo ir tyrimo rezultatus paskelbė nevyriausybinių organizacijų koalicija "Galiu gyventi". Tyrimo metu buvo apklausti 407 narkotikus vartojantys asmenys.

Pasak tyrimo rezultatų, siekiant patekti į detoksikacijos (abstinencijos gydymo) programą dažniausiai kreipiamasi į priklausomybės ligų centrus.

Daugiau nei pusei besikreipusiųjų sunkumų dėl to nekilo - jie iš karto gavo siuntimą ir pateko pas gydytoją specialistą. Tačiau nuo apsilankymo pas priklausomybės ligų specialistą iki detoksikacijos pradžios teko laukti vidutiniškai 3 savaites.

Daugiau nei pusės narkotikus vartojančių apklaustųjų nuomone - detoksikacijos jie laukė per ilgai. Pasak pranešimo, asmeniui, kenčiančiam nuo abstinencijos ir belaukiančiam savo eilės, dažniausiai tenka gydyti abstinenciją vartojant narkotikus.

"Atsižvelgiant į priklausomybe sergančio žmogaus psichinę ir fizinę būseną, pagalba jam reikalinga nedelsiant", - pabrėžiama pranešime.

Jame teigiama, jog pagalbos centrai vartojantiems narkotikus yra labai reikalingi, o šiuo metu esančių švirkštų ir adatų keitimo centrų Lietuvoje nepakanka. Ambulatoriniai dienos centrai daugumai narkotikų vartotojų kol kas nežinomi.

Daugiau nei pusės besigydžiusiųjų nuo narkomanijos nuomone, dėl lėšų stygiaus ir pasenusios metodikos detoksikacijos programa greičiau neefektyvi ar visiškai neefektyvi.

Pranešime teigiama, kad stacionare detoksikacija vykdoma tik Vilniuje, Kaune ir Panevėžyje, todėl mažesnių miestų gyventojams ji sunkiai prieinama.

Pasak tyrime dalyvavusių narkotikų vartotojų, net ir baigus detoksikacijos, reabilitacijos ir metadono programas, integruotis į darbo rinką be draugų ir artimųjų pagalbos kol kas labai sudėtinga. Pasibaigus programoms, įsidarbino tik 20 proc. jų dalyvių - darbą dažniau padėjo gauti artimieji, draugai.

Tyrimas atskleidė, kad narkotikų vartotojams mažai prieinamos net ir skubios sveikatos priežiūros paslaugos. Daugiau nei pusė apklaustųjų pastaruoju metu kreipėsi į gydytoją dėl sveikatos problemų. Tik 40 proc. iš jų sulaukė pirmosios pagalbos, tačiau tolimesnio gydymo negavo. Trečdalis besikreipusiųjų į gydytoją dėl hepatito B, C reikalingos pagalbos taip pat negavo.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, sergančių narkomanija ir toksikomanijomis Lietuvoje sparčiai daugėja. 2001 metais 100 tūkst. gyventojų teko 117 narkotikųs vartojančių asmenų, o 2003 metais - 135.

Dažniausiai vartojamas narkotikas - opioidai. Ekspertų vertinimu, numanomas injekcinių narkotikų vartotojų skaičius Lietuvoje gali būti nuo 7 iki 11 tūkstančių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją