Ministrų kabinetui teko svarstyti du Seimo narių registruotus pasiūlymus. Vienu buvo siūloma uždrausti energinių gėrimų pardavimą nepilnamečiams, o kitu – nustatyti draudimus dėl energinių gėrimų reklamos Reklamos įstatyme.

Sveikatos apsaugos ministerija teigė pritarusi abiems pasiūlymams, tačiau bendru ministrų sutarimu nutarta apsiriboti energinių gėrimų reklamos ribojimu.

„Buvo remiamasi įvairiais sveikatos specialistų tyrimais. Taip pat buvo išnagrinėta Europos Sąjungos valstybių įvairi praktika, sprendžiant energinių gėrimų ribojimo klausimus. Vyriausybėje buvo nepritarta absoliučiam draudimui. Bet pasiūlyta reglamentuoti tam tikrus draudimus arba ribojimus keičiant Reklamos įstatymą“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio kalbėjo Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Raimondas Šukys
Pasak ministro, ministerija pritartų ir dar griežtesniam energinių gėrimų pardavimų ir reklamos ribojimui: „Nors ženklinant energinius gėrimus aiškiai nurodyta, kiek yra ir kokių medžiagų sudėtinių dalių, kurios sveikatai gali kenkti dideliais kiekiais naudojant ir aiškus reikalavimas nurodyti, kad gali kenkti vaikams ir nėščiosioms, bet, kaip žinome, apklausos ir praktika rodo, kad vis dėlto vaikai labai dažnai naudoja energinius gėrimus. Studijos rodo, kad bent 10 proc. naudoja keletą kartų per savaitę, virš 25 proc. - bent kelis kartus per mėnesį“.

Ateityje gali ir papildomai apmokestinti

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad sprendimas apriboti energinių gėrimų reklamą vaikams ir paaugliams gali būti nepaskutinis žingsnis, paliečiantis šių gėrimų pardavėjus ir gamintojus.

Andrius Kubilius
„Manome, kad šia tema reikia diskutuoti ir gal pribręs ir kiti sprendimai. Pasaulyje yra žinoma įvairių sprendimų – ne tik uždrausti pardavimus, bet ir pavyzdžiui, įvairūs mokestiniai sprendimai, kurie yra taikomi kai kuriose šalyse“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

Paklaustas, ar pritartų papildomam energinių gėrimų apmokestinimui, A. Kubilius atsakyti nenorėjo, o tik dar kartą pabrėžė, kad yra įvairių skirtingų instrumentų. „Pasisėmę kitų šalių patirties galėtume galvoti, kokį sprendimą galėtume priimti“, - teigė jis.

Reklamos ribojimas – verslininkų prarastos pajamos

Nusprendus nepritarti visiškam energinių gėrimų pardavimo draudimui nepilnamečiams, Teisingumo ministras Remigijus Šimašius siūlė nepamiršti į projektą dėl reklamos ribojimo įtraukti ir neigiamų pasekmių.

Remigijus Šimašius
„Seimo narių pasiūlyme labai jau viskas rožinėmis spalvomis nupiešta, kad viskas (uždraudus pardavimą vaikams ir paaugliams – DELFI) būtų labai gerai ir be jokių pasekmių, bet siūliau papildyti, kad reikia nurodyti ir neigiamas pasekmes“, - komentavo ministras.

Pasak jo, tokie reklamos ribojimai turės neigiamų finansinių pasekmių, nes suteiks daugiau darbo valstybinėms institucijoms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)