Likę embrionai gali būti užšaldomi ateičiai, jeigu gydymas būtų nesėkmingas ar pacientė norėtų pastoti vėliau.

Tačiau vis daugėja įrodymų, kad dirbtinio apvaisinimo procedūroje dalyvaujančioms moterims ir jų kūdikiams būtų geriau, jei visi embrionai iš pradžių būtų užšaldomi.

Išanalizavus 11 tyrimų iš viso pasaulio, kuriuose buvo stebimi 37 tūkst. nėštumų, paaiškėjo, kad šaldyti embrionai yra saugesni.

Iš šaldytų embrionų išsivystę kūdikiai tris kartus rečiau gimdavo mažo svorio ar pirma laiko ir 20 proc. rečiau mirdavo pirmosiomis dienomis ar savaitėmis.

Moterys, kurioms būdavo įkeliami šaldyti embrionai, tris kartus rečiau patirdavo tokias komplikacijas kaip kraujavimas nėštumo metu, negu tos, kurioms būdavo implantuojami „švieži“ embrionai.

Mokslininkė ir dirbtinio apvaisinimo konsultantė Abha Maheshwari teigė, kad jos rezultatai turėtų padėti atsikratyti baimės dėl embrionų užšaldymo.

„Mes nustatėme, kad nėštumai, išsivystę implantavus šaldytus embrionus, turi geresnių pasekmių tiek motinai, tiek pačiam kūdikiui, negu tie, kurie išsivystė perkėlus šviežius embrionus“, - per Britų mokslo festivalį Aberdyne sakė daktarė A. Maheshwari.

„Tradiciškai buvo manoma, kad šviežia visuomet yra geriau ir jiems būdavo teikiama pirmenybė“.

Kodėl šaldyti embrionai yra geresni, kol kas neaišku, bet gali būti, kad tik stipriausi embrionai atlaiko kelių mėnesių užšaldymą.

Pertrauka, atsiradusi dėl embrionų užšaldymo, taip pat gali būti naudinga moters organizmui, įskaitant jos reprodukcinę sistemą, kuri gali atsigauti nuo stiprių vaistų, skatinančių kiaušialąsčių gamybą.
Kuo ilgesnis laiko tarpas tarp šių vaistų vartojimo ir nėštumo, tuo daugiau šansų, kad moters nepatirs kiaušidžių hiperstimuliacijos sindromo – mirtinai pavojingos komplikacijos, kurią gali sukelti vaisingumą skatinantys vaistai.

Kiti tyrimai parodė, kad moteris gali sėkmingai pastoti tiek nuo šaldyto embriono, tiek nuo šviežio.

Tačiau prieš tai, kai klinikoms bus rekomenduojama užšaldyti visus embrionus, reikia atlikti daugiau tyrimų, sakė A. Maheshwari.

Pasak jos, reikia turėti galvoje ir tai, kad vienos ligoninės geriau užšaldo embrionus negu kitos. Be to, kai kurių moterų embrionai gali tiesiog neatlaikyti kriokonservacijos (užšaldymo) proceso.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)