Niujorko Valstybinio universiteto mokslininkai atliko tyrimą – palygino 293 moterų seksualinį gyvenimą ir jų psichinę sveikatą. Suprantama, tai buvo ne praktinis eksperimentas, o apklausa. Paaiškėjo, kad vyro sėkloje esančios cheminės medžiagos gerina nuotaiką, didina prieraišumo jausmą, gerina miegą ir veikia kaip antidepresantas.

Tyrėjai taip pat nustatė, kad reguliariai be jokios apsaugos seksu užsiiminėjančios moterys yra ne tokios prislėgtos ir geriau atlieka kognityvinius testus.

Be spermatozoidų sėkloje yra ir daugiau cheminių medžiagų. Pavyzdžiui, prieraišumą skatinančio kortizolio ir nuotaiką gerinančio estrono, dar vadinamo folikulinu, bei laimės hormonu vadinamo oksitocino. Sėkloje taip pat yra tirotropiną išskiriančio hormono (dar vienas antidepresantas), miegą skatinančio melatonino ir netgi seratonino – geriausiai žinomo antidepresanto neuromediatoriaus.

Atsižvelgdami į tokią vyro sėklos sudėtį, mokslininkai Gordonas Gallupas ir Rebecca Burch kartu su psichologu Stevenu Plateku iškėlė hipotezę, kad be prezervatyvų besimylinčios moterys turėtų būti labiau atsipalaidavusios, nei kontrolinės grupės atstovės.

293 moterys sutiko užpildyti anonimines anketas, kuriose buvo užduodami įvairūs klausimai apie jų seksualinį gyvenimą. Pastarųjų dienų seksualinis aktyvumas be prezervatyvų buvo vertinamas kaip netiesioginis įrodymas apie moterų organizmuose cirkuliuojančią sėklos plazmą. Be to, kiekviena dalyvė užpildė Beko depresijos įvertinimo (Beck Depression Inventory) testą, kuris paprastai naudojamas norint nustatyti depresijos simptomus.

„Archives of Sexual Behavior“ skelbiamos tyrimo išvados byloja, jog be prezervatyvų seksu užsiiminėjančioms moterims depresijos simptomai pasireiškė žymiai rečiau nei toms tyrimo dalyvėms, kurios „paprastai“ ar „visada“ mylisi su prezervatyvais.

Svarbu pažymėti ir tai, kad seksualiai aktyvios be apsaugos besimylinčios moterys mažiau linkusios į depresiją nei tos, kurios visiškai susilaiko nuo sekso. Pastarųjų polinkis į depresiją niekuo nesiskiria nuo seksualiai aktyvių prezervatyvams pirmenybę teikiančių apklausos dalyvių.

Taigi, mokslininkai padarė išvadą, jog laimės pojūtį skatina ne pats seksas, bet moters organizme cirkuliuojantis sėklos skystis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1584)