Kontaktinius lęšius ji laikydavo specialiame skystyje, o ne valydavo juos paprastu vandeniu ar net seilėmis, kaip darydavo kai kurie jos draugai. Nepaisant to, 28 metų J. Hurst iš Sautamptono šiuo metu visiškai nemato kairiąja akimi. Aklumo priežastis – pavojinga infekcija, rašo dailymail.co.uk.

Smarkus akies uždegimas – keratitas - kilo po to, kai praėjusią vasarą vieno viešbučio baseine ji išsimaudė su kontaktiniais lęšiais. Į jos akį pateko akantameba – parazitas, gyvenantis bet kokioje žemėje, gėlam ir jūros vandenyje.

„Nė nenumaniau apie pavojus, maudantis su kontaktiniais lęšiais. Mano didžiausias rūpestis buvo, kaip nepamesti lęšių baseine. Prisimenu, kad į akį pateko šiek tiek vandens, bet nekreipiau į tai dėmesio“, - prisipažino ji.

Po maudynių baseine J. Hurst pastebėjo, kad jos akis tapo jautri šviesai ir buvo sudirginta. Kitą dieną ją pradėjo smarkiai skaudėti. Kai medikai diagnozavo akantamebų sukeltą keratitą, prasidėjo pusę metų trukęs skausmingas gydymas.

J. Hurst buvo atlikta akies operacija – pašalinti viršutiniai akies sluoksniai. Po jos ir dieną, ir naktį kas pusę valandos reikėjo lašinti akių lašus su stipriomis cheminėmis medžiagomis.

Sautamptono bendrosios ligoninės, kur buvo gydoma Jennie, oftalmologas Parwezas Hossainas sakė, jog akantameba, patekusi tarp kontaktinio lęšio ir akies, pradeda ėsti rageną – skaidrų išorinį akies sluoksnį.

Įsiraususi giliau, ameba gali patekti į akies obuolio vidų ir per kelias savaites sukelti aklumą.

Akantamebų sukeliamas keratitas yra skausminga liga, nes ameba atakuoja ragenos nervus. Gydymas taip pat yra skausmingas ir labai ilgas.

„Toksiškus akies lašus kartais reikia lašinti visus metus, - sakė P. Hossainas. – Jennie itin nepasisekė. Jos atvejis buvo vienas sunkiausių“.

Problema ta, kad žmonės nesuvokia rizikos, kurią kelia plaukiojimas ar maudymasis su kontaktiniais lęšiais“, - perspėjo jis.

Vandenyje kontaktinių lęšių nešiotojų tyko ir daugiau pavojų. Ne mažiau pavojingą infekciją gali sukelti ir pseudomonos. Jų simptomai – žali pūliai, akies skausmas, diskomfortas bei jautrumas šviesai, teigė gydytojas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)