Valstybinei ligonių kasai (VLK) siūloma suteikti teisę priimti iš įmonių lėšas, kurios būtų naudojamos kai kurių socialinių grupių žmonių priemokoms už kompensuojamus vaistus. Tikimasi, kad Seimui priėmus siūlomas įstatymo pataisas, gyventojai galėtų pigiau įsigyti vaistų.

Vyriausybė pirmadienį svarstė Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymą, bet klausimą atidėjo dviem savaitėms.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys sakė, kad ministerija turės patikslinti kortelės administravimo išlaidas, pateikti informaciją, kokios farmacijos kompanijos sutiktų dalyvauti šiame projekte.

"Keliama daug klausimų, kad nėra garantijų, kokios farmacijos kampanijos dalyvaus, kokį laikotarpį, su kokiomis lėšomis. Valstybė, sureguliuodama ir įsteigdama tokį fondą, visgi prisiima atsakomybę, kad toks fondas veiks", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė R.Šukys.

Pasak jo, pasaulyje egzistuoja dvejopi fondai - vieni, remiami farmacijos įmonių, kiti - valstybės.

"Šiuo metu yra tik viena įmonė (didmeninė vaistų prekybos įmonė "GlaxoSmithKline Lietuva" - BNS), kuri tam tikroms socialinėms grupėms turi nuolaidų kortelę "Bočiai". Bendrovė iš savo lėšų dengia dalį sumos vaistams. Įstatymo pataisos leistų įvairioms vaistų gamintojoms pervesti lėšas į VLK ir tokiu būdų būtų sukuriama bendra nuolaidų kortelė", - BNS sakė R.Šukys.

Jis aiškino, kad nuolaidų kortelė būtų taikoma visų bendrovių, pervedančių lėšas VLK, vaistams. Ministras teigė, kad kortelių administravimo ir gamybos išlaidos yra gana didelės, todėl kai kurios vaistų gamintojos iki šiol nesiryžo daryti nuolaidų kortelių savo produkcijai - bendras fondas šias išlaidas sumažintų.

"Visos gamintojos galėtų įdėti į vieną bendrą fondą, kurį administruotų VLK, ir žmogus, turėdamas kortelę, galėtų įsigyti pasirinkto gamintojo produkciją", - sakė R.Šukys.

Vyriausybė pasitarime svarstė Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas Sveikatos draudimo įstatymo pataisas. Šios tikslinės paskirties lėšos nebūtų laikomos VLK biudžeto pajamomis, jos būtų naudojamos tik vaistų priemokoms, rašoma dokumente.

Sveikatos apsaugos ministras, nustatydamas gyventojų grupes, atsižvelgtų į jų ligas ar sveikatos sutrikimus, jis taip pat nustatytų priemokos dydį.

Šiuo metu Sveikatos draudimo įstatymas nereglamentuoja juridinių ir fizinių asmenų tikslinės paskirties lėšų pervedimo Ligonių kasai, o jų savanoriškai sumokėtos įmokos laikomos VLK biudžeto pajamomis.

Ligonių kasos duomenimis, pernai vaistams ir medicinos priemonėms kompensuoti skirta 621 mln. litų, iš jų 148,6 mln. litų - priemokų suma vaistams, o šiemet kompensacijoms numatoma skirti 637 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)