Anot specialistų, uodai ne tik sukelia nemalonių pojūčių, bet ir gresia alergine reakcija. Dar daugiau – Lietuvoje gyvena ir maliariniai uodai, kurie itin didelį susirūpinimą specialistams kelia per karščius.

Jei uodas įgeltų maliarija sergančiam žmogui ir laikytųsi kaitra, kiltų pavojus

Kaip DELFI pasakojo Kauno Visuomenės sveikatos centro specialistė Irina Bulsienė, uodai aktyviau puola, kai išsiperi nauja karta. Mat išalkusioms patelėms prieš dedant naujus kiaušinėlius reikia pasimaitinti. Paprastai naujos kartos išsiperėjimo ciklas trunka 3-5 savaites, tačiau kuo šilčiau ir drėgniau, tuo jis trumpesnis.

„Yra be galo daug uodų ir mašalų rūšių, visi dirba ir mumis maitinasi pagal savo grafiką. Aktyvesni jie nuo sutemų iki aušros, nes nemėgsta kaitros, tačiau kimba į darbą ir dieną pavėsyje, jei juos išbaidome“, - sakė specialistė.

Ypač pavojingi uodai alergiškiems žmonėms, kurių šiais laikais daugėja. „Apie anafilaksinį šoką dar neteko girdėti, bet su sunkia alergine reakcija, kai net temperatūra pakyla, teko susidurti. Šiuo atžvilgiu ypač pavojingi mašalai, kurie negelia, bet atsikanda odos gabalėlį ir iš balutės geria kraują. Todėl jų įkandimas labai skausmingas, žaizda gali greičiau infekuotis“, - aiškino I. Bulsienė.

Miško uodai veisiasi laikinuose vandens telkiniuose: nedideliuose stovinčio vandens klanuose, miško balutėse (jiems veistis užtenka karvės pėdos balutės), drevėtuose drėgnuose medžiuose, pakelės grioviuose, kelmų duobėse, statinėse, kitose vandens talpose. Kuo daugiau vandens telkinių ir kuo šiltesnė oro temperatūra – tuo uodų populiacija gausesnė.

Kai kurie uodai platina pavojingas užkrečiamąsias ligas – jie gali perduoti iki 150 sukėlėjų rūšių, iš jų 50 patogeniškų žmogui. Pavojingiausi yra maliariniai uodai, platinantys keturių rūšių maliarijos sukėlėjus, kurie bręsta uodo patelės organizme.

„Lietuvoje yra ir maliarinių uodų. Jie mėgsta švarų, stovintį vandenį. Laimė, maliarijos perdavimo sezono metu Lietuvoje kol kas nebuvo maliarija sergančių žmonių. Šiemet liepos mėnesį toks žmogus atsirado – po Afriką keliavusiam vyrui diagnozuota maliarija. Jeigu jam įkąstų mūsiškis maliarinis uodas ir būtų maliarijos perdavimo sezonas – t. y. laikytųsi pakankamai aukšta temperatūra, kad galėtų subręsti ligos sukėlėjai uodo organizme, jau turėtume maliarijos protrūkį ir Lietuvoje. Tai iš tiesų yra realu. Kai laikėsi karščiai, mums jau buvo neramu“, - teigė specialistė.

Maliarijos sukėlėjo kiaušinėliai uodo organime bręsta apie dvi savaites, tačiau paros temperatūra neturi nukristi žemiau 16 laipsnių. Temperatūrai nukritus žemiau šios ribos, ligos sukėlėjo vystymasis sustoja.

Apsaugai nuo uodų nebūtina pirkti brangiausią preparatą

Paklausta, kaip geriausia saugotis nuo uodų, pašnekovė teigė, kad nebūtina pirkti patį brangiausią preparatą. Svarbiausia, kad jis būtų sertifikuotas, rekomenduotas specialistų, turėtų aprašą.

„Buvo atvejis, kai įvežtas preparatas buvo parduodamas kaip apsisaugojimo priemonė nuo uodų, o iš tiesų jis buvo skirtas augalams purkšti, kad priviliotų uodus. Taip pat reikia žinoti, kad preparatai skirtingus žmones gali veikti skirtingai, todėl verta išbandyti keletą priemonių. Vienam užtenka pelynų nuoviru įsitrinti, o kitiems padeda tik pats stipriausias cheminis preparatas, savo sudėtyje turintis dietiltoluamido. Tai jau labai intensyvus purškalas, kuris vaikams nerekomenduojamas. Beje, cheminius preparatus reikia atsargiai vartoti visiems, nes odai šylant ir prakaituojant jie garuoja, todėl žmogus įkvepia chemikalų. Dėl to gali pradėti skaudėti galvą, kilti alerginės reakcijos. Dėl tos pačios priežasties negalima žvakių nuo uodų deginti uždaroje patalpoje, net ir atsidarius langą – jos tinka tik lauke“, - aiškino I. Bulsienė.

Specialistė nepatarė rinktis universalaus preparato, kuris apsaugo nuo visų įmanomų vabzdžių ir erkių. Dažnai tokie preparatai būna neveiksmingi. Taigi geriausia, kad preparatas būtų specializuotas konkrečiai uodams, atskirais atvejais – uodams ir erkėms.

Kodėl vienus žmones uodai puola, o kitų – ne? Anot pašnekovės, uodai labiau puola žmones, kurie prakaituoja, nes jie intensyviau skleidžia savo kvapą. Mūsų kūno kvapas turi daugybę sudedamųjų dalių, tačiau kol kas mokslininkams dar nepavyko atrasti medžiagos, kuri juos vilioja ant mūsų kūno.

„Pastebėta, kad vienų kvapų uodai nemėgsta, kiti juos traukia, todėl jie naudojami uodų gaudyklėse. Taip pat jiems nepatinka vitamino B kvapas, pritaikytas specialiose apyrankėse, kurias dėvėti labai patogu uogaujant ar grybaujant. Mat rankų purkštis tokiais atvejais negalima, o uodai kaipmat randa neapsaugotas kūno vietas. Būtent todėl pasipurškus uodus atbaidančiais preparatais juos dar reikia įtrinti, kad neliktų neapsaugotų plotų. Taip pat būtina pasipurkšti ir rūbus, nes uodai gelia net per džinsinę medžiagą“, - patarė I. Bulsienė.

Liaudies medicinos atstovai yra pastebėję, kad uodus atbaido kėnių, gvazdikėlių, baziliko, pelargonijos, anyžiaus, arbatmedžio ir eukalipto kvapai. Šių augalų aliejumi reiktų patepti odą arba užlašinti kelis lašus ant šilumos šaltinio, pavyzdžiui, laužo, degtuko ar net įkaitintos keptuvės. Taip pat galima ant palangės padėti šių augalų aliejuje išmirkytą vatos gabalėlį. Šiam tikslui buvo naudojamas ir kadagių spygliukų nuoviras. Kadagių spyglių arba pušų, eglių kankorėžių galima įmesti ir į laužą.

„Tačiau su eteriniais aliejais reikia elgtis atsargiai, kadangi jie gali sukelti alergiją. Geriausia eteriniu aliejumi pasitepti vidinę riešo pusę ir palaukti. Jei oda paraus, vadinasi, esate alergiškas“, - įspėjo pašnekovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)