Tyrimą, kuriuo siekta išsiaiškinti alkoholio, tabako ir narkotikų vartojimo paplitimą šalyje, inicijavo Narkotikų kontrolės departamentas prie Lietuvos Vyriausybės.

Tyrimo rezultatai parodė, kad narkotikus dažniau yra vartoję vyrai (13,1 proc.) nei moterys (3,8 proc.)., jaunesni (15 –34 metų amžiaus) Lietuvos gyventojai nei vyresni, 35-64 amžiaus žmonės (atitinkamai 14,4 proc. ir 4,5 proc.). Labiausiai šalyje paplitęs narkotikas yra kanapės. Bent kartą gyvenime šį narkotiką yra vartoję 7,6 proc. Lietuvos gyventojų.

Tabako rūkymas ir alkoholio vartojimas yra plačiai paplitę reiškiniai Lietuvoje. Niekada gyvenime nerūkė tik kas trečias Lietuvos gyventojas (32,8 proc.), alkoholinių gėrimų per paskutines 30 dienų nevartojo 32,2 proc. šalies gyventojų.

Remiantis tyrimo duomenimis, galima daryti išvadą, kad rūkantys ir vartojantys alkoholinius gėrimus Lietuvos gyventojai yra labiau linkę pabandyti ir vartoti nelegalius narkotikus nei neturintys šių žalingų įpročių.

Reprezentatyvią apklausą, kurioje dalyvavo 4207 15 – 64 metų Lietuvos gyventojų, atliko rinkos analizės ir tyrimų grupė „RAIT“. Tyrimas apie žalingų įpročių paplitimą šalyje atliktas pagal Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (EMCDDA) metodinius nurodymus.

„Tai pirmasis tokio tipo tyrimas Lietuvoje, tuo tarpu kai kuriose ES šalyse analogiški tyrimai atliekami reguliariai jau dešimtmetį. Nuo šiol ir Lietuvoje šis tyrimas bus atliekamas periodiškai – tai suteiks galimybę ne tik įvertinti šalyje vykdomos narkotikų kontrolės ir prevencijos efektyvumą, bet ir lyginti rezultatus su kitomis ES šalimis, keistis patirtimi, numatyti ateities tendencijas“, - apie tyrimo svarbą sakė Narkotikų kontrolės departamento direktorė dr. Audronė Astrauskienė.

Pasak A. Astrauskienės, tyrimas atskleidė ypatingai ryškų narkotikų ir alkoholio vartojimo paplitimą didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Šiuose miestuose narkotikus vartoti yra pabandę 12,6 proc., alkoholinius gėrimus per paskutines 30 dienų vartojo 71,5 proc. gyventojų. Tai aukščiausi rodikliai, lyginant su kitomis šalies vietomis.

„Didžiųjų miestų bendruomenės nedelsdamos turėtų pradėti aktyvesnę žalingų įpročių prevenciją. Nerimą taip pat kelia ir lengvas narkotikų prieinamumas - net 9,2 proc. tyrimo respondentų atsakė žinantys, kur jie galėtų įsigyti narkotikų“, - teigia Narkotikų kontrolės departamento direktorė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją