Trečiasis protrūkis nustatytas vilniečių šeimoje, iš kurios net du asmenys dėl sunkios sveikatos būklės gydomi ligoninėje. Liepos 23 d. hospitalizuoti ligoniai skundėsi pilvo, galvos, sąnarių skausmais, viduriavimu iki penkių kartų per dieną, pakilusia net iki 39,6°C temperatūra.

Epidemiologinio tyrimo metu apklausę sergančiuosius, Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai nustatė, kad užkrečiamosios ligos priežastimi galėjo būti parduotuvėje pirkti salmonelėmis užteršti kiaušiniai, iš kurių, namų sąlygomis, buvo pagaminti ledai. Tai jau antras atvejis šį mėnesį kai suvalgius namų sąlygomis gamintų ledų iš žalių kiaušinių, susergama salmonelioze.

Svarbu prisiminti, kad paviršinės kiaušinio taršos metu salmonelėmis gali būti užteršti kiaušinių lukštai, tačiau gerai nuplovus kiaušinį, nelieka galimybės užsikrėsti salmonelioze. Tuo tarpu esant vidiniam kiaušinio užteršimui salmonelėmis, kuris dažniausiai susiformuoja sergančios salmonelioze vištos organizme, kiaušinių plovimas neturi jokios reikšmės. Toks kiaušinis saugus vartotojų sveikatai gali būti tik apdorojus jį karščiu. Nors salmonelės pakankamai atsparios karščiui, 80° C temperatūroje šios bakterijos žūva per 10 minučių.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad salmonelioze serga ir gyvūnai: kiaulės, šernai, taip pat žuvys. Jie dažniausiai užsikrečia nuo blogai termiškai apdorotų kombinuotų pašarų. Šios ligos sukėlėjais užteršta mėsa nesiskiria nuo sveiko gyvūno mėsos, todėl mėsos produktus reikėtų virti ne mažiau kaip dvi valandas. O išvirus, vengti palikti kambario temperatūros patalpose daugiau nei dvi valandas.

Rekomenduojama turėti atskirą peilį ir lentelę žalios mėsos ruošimui, o įrankius po panaudojimo gerai nuplauti ir nenaudoti jų jau išvirtų produktų pjaustymui. Po darbo su žalia mėsa būtina gerai nusiplauti rankas, o inventoriaus valymui naudoti tik švarias šluostes.
Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai tikisi, kad gyventojai, tinkamai ruošdami maistą ir laikydamiesi išvardytų profilaktikos priemonių, apsisaugos nuo galimo salmoneliozės plitimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)