Apeldoorne (Olandija) jau keturioliktą kartą vyko neįprastos sporto žaidynės. Jose dalyvavo žmonės iš 20-ies Europos šalių, gyvenantys su persodinta širdimi ar plaučiais. Gavę neįkainojamą gyvenimo dovaną, žaidynių dalyviai rungėsi bėgimo, šuolio į aukštį bei į tolį, rutulio stūmimo, kamuoliuko metimo, plaukimo, tinklinio, maratono, biatlono, teniso bei stalo teniso, badmintono, golfo, petankės ir lenktynių dviračiais rungtyse.

Žaidynėse, į kurias susirinko apie pustrečio šimto sportininkų, jau antrą kartą dalyvavo ir Lietuvos atstovas – 44-erių Rimvydas Vekerotas. Prieš dvejus metus Švedijoje vykusiose žaidynėse Lietuvai atstovavo 26-erių Nerijus Maskolaitis, kuriam prieš metus buvo atlikta antra širdies transplantacija. Porą mėnesių savarankiškai, be trenerių pagalbos treniravęsis R.Vekerotas dalyvavo bėgimo (100 m) rungtyje.

Nors ir neturėjo galimybių specialiai pasiruošti žaidynėms, Rimvydas pasirodė labai gerai. Iš aštuonių 35–44 metų amžiaus grupės dalyvių, būdamas pats vyriausias, jis atbėgo penktas. Jauniausias Olandijoje surengtose žaidynėse dalyvavęs sportininkas buvo 18-metis danas. Vyriausias – 73-ejų – dalyvis atstovavo Vokietijai. Dar keletas veteranų atvyko iš Didžiosios Britanijos, Austrijos, Suomijos.

Lietuvos asociacija „Gyvastis“, jungianti žmones, gyvenančius su persodintais inkstais, širdimi, kepenimis, plaučiais ir dar laukiančius transplantacijos, išreiškė pagarbą donorams ir sunkų sprendimą – dovanoti organus – priėmusiems jų šeimos nariams. „Gyvastis“ primena, kad sunki liga, kai vienintelė galimybė gyventi yra organo transplantacija, gali ištikti kiekvieną. Žaidynėse dalyvavusį Rimvydą širdies nepakankamumas ištiko po persirgto gripo komplikacijos.

Žaidynių metu donorams pagerbti visi dalyviai sustojo į „Gyvenimo ratą“. Maratono rungtis taip pat buvo skirta tiems, kurių dėka žaidynių dalyviai gali gyventi antrą gyvenimą. Tikimasi, kad 2014 m. 15-osios, jubiliejinės, žaidynės bus surengtos Lietuvoje.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 700 žmonių po įvairių organų (daugiausia inkstų – 610 pacientų) transplantacijų. 44-iems persodintos širdys, dviem – plaučiai, maždaug 40-čiai – kepenys. Nacionalinio transplantacijos biuro duomenimis, šių metų birželio 30 d. kokio nors organo ar ragenos transplantacijos laukė 577 žmonės. 239 pacientai laukė inksto arba inksto ir kasos komplekso, 23 – širdies, 3 – plaučių, 4 – širdies ir plaučių komplekso, 56 – kepenų, 252 – ragenų transplantacijų.

Iš jų 17 vaikų. Mirusiųjų, galinčių būti organų donorais, artimieji labiausiai nelinkę dovanoti širdies. Pernai buvo 39 donorai, tačiau atliktos tik 5 transplantacijos.