JAV dalis krūtų mažinimo operacijų yra kompensuojamos valstybės. Lietuvoje nuo šios bėdos kenčia šimtai ar net tūkstančiai moterų, kurios pasiryžusios pakloti ne vieną tūkstantį, kad atsikratytų didelių krūtų.

Didžiakrūtės moterys sutiktų visiškai atsisakyti krūtinės

„Mano ūgis – 168 cm, sveriu apie 50 kg, o krūtinė – D-F. Problema ne tik ta, kad atrodau kur kas stambesnė negu esu. Tai be galo brangu, nes nepaprasta rasti tikrai patogią liemenėlę, kuri tvirtai laikytų, gražiai suformuotų krūtinę ir dar jos nespaustų. Blogiausia, kad mėgstu sportą, bet įmanoma tik dviračiu arba riedučiais važinėtis, o apie paplūdimio tinklinį galiu pamiršti, nebent su palaidine prakaituočiau“, - internetiniame mamų forume skundėsi jauna mergina.

G krūtinę turinti kita internautė taip pat skundėsi, kad už tinkamą liemenėlę Lietuvoje jai tenka pakloti ne mažiau 120 litų. „Dabar gyvenu Didžiojoje Britanijoje ir džiaugiuosi, kad bent pasirinkimas čia daug didesnis. Bet krūtinės mažintis nenorėčiau. Nors mokyklos laikais beprotiškai dėl jos kompleksavau, dabar susigyvenau ir džiaugiuosi, kad ji tapo gražia mano dalimi“, - tikino mergina.

Tuo tarpu jau pasidariusios krūtų mažinimo operacijas merginos teigė negalinčios atsidžiaugti. „Lengvumo jausmas neapsakomas, ir komplimentų gaunu, kad „visai kitas žmogus, atsigavusi, išsitiesusi“. Toms, kurioms krūtinė nekelia jokių nepatogumų, o yra „tiesiog idealas“, nieko ir nereikia daryti. Daro tik tos, kurioms trukdo normaliai gyventi. Kaip ir didinasi tos, kurioms jų maža trukdo. Kompleksai kompleksais, bet skausmą kentėti visą gyvenimą dieną iš dienos visai nesinori“, - atviravo viena.

„Krūtų mažinimas buvo didžiausia mano gyvenimo svajonė nuo paauglystės. Nebijojau jokių komplikacijų, nekreipiau dėmesio į atkalbinėjimus, gąsdinimus. Turėjau E, dabar – C“, - pasakojo kita.

„Su šypsena prisimenu savo paauglystę, kai slėpiausi plačiuose drabužiuose ir vyniojau krūtinę bintais. Kas pusmetį varsčiau daktarų duris vis klausdama: kada? Tuo metu net visai nupjauti ją prašiau“, - prisipažino trečia.

Geidžiamiausias krūtinės dydis – B ir C

Lietuvos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos draugijos pirmininko Dainiaus Balčiūno teigimu, moterų, kurios turi varginančiai dideles krūtis, Lietuvoje yra pakankamai daug – pašnekovo manymu, jas galima skaičiuoti šimtais ar net tūkstančiais. Tiesa, jų ne tiek daug kaip Amerikoje ir Vokietijoje, kur moterys iš prigimties stambesnio sudėjimo, tačiau ir ne tiek mažai kaip Japonijoje ar Filipinuose.

„Aišku, su krūtų didinimo mastais šios operacijos negali lygintis, tačiau kas mėnesį turime nuo kelių iki keliolikos tokių pacienčių. Dideles krūtis turinčios moterys tikrai labai vargsta – joms tempia stuburą, pečius, trukdo fiziškai, be to, šunta oda. Teko operuoti moterį, kuriai jau net rankos tirpo. Prieš operaciją teko pirmiausiai atleisti užspaustus nervus, kadangi krūtinė tempė stuburą. Kitos ateina dar neturėdamos rimtų problemų – tiesiog išsitampo oda ir jos, būdamos pakankamai jaunos, nori atstatyti gražią krūtų formą“, - pasakojo plastikos chirurgas.

Dauguma krūtų mažinimui pasiryžusių moterų yra jau gimdžiusios. Mat po šios operacijos gali kilti problemų su kūdikio žindymu.

„Apibendrinti, kokio dydžio krūtinės moterys prašo, sudėtinga. Visos nori, kad būtų gražu. Tačiau vienoms graži maža, elegantiška, į akis nekrentanti krūtinė, o kitos nori, kad „olimpiada būtų“, ir prašo sumažinti krūtinę tik tiek, kad ji nekeltų problemų. Beje, pageidaujamas krūtų dydis nuo moters figūros, sudėjimo nepriklauso, daugiau lemia jos išsilavinimas, intelektas, amžius.

Kartais atvyksta ir tokių moterų, kurios yra pasididinusios krūtinę, bet taip ir nepriprato prie jos. Dažniausiai tai moterys, kurios ne iki galo suprato ar joms ne iki galo buvo paaiškinta, kaip jų krūtinė atrodys po implantų įdėjimo. Paprastai tai įvyksta per pirmuosius ar antruosius metus po krūtų didinimo operacijos“,- aiškino D. Balčiūnas.

Plastikos chirurgas Tautrimas Aštrauskas teigė kasmet krūtinę sumažinantis apie 50 moterų. Dažniausiai tai vyresnės, apie 40 metų moterys, kurios dėl hormonų kaitos organizme dėl gigantiškų krūtų ima jausti daugiau problemų.

Pašnekovas taip pat pabrėžė, kad lietuvės, kartu su kitomis šiaurės europietėmis, pavyzdžiui, suomėmis, patenkina į didžiakrūčių moterų kategoriją. Labiausiai pageidaujama krūtinė – B arba C dydžio. Plastikos chirurgas taip pat yra sulaukęs pacienčių, kurios nori išsiimti krūtų implantus. Anot mediko, dažniausiai jų sprendimą lemia vyro, kuriam galbūt nusibodo moters sislikoninė krūtinė, įgeidžiai.

Lyginant su krūtų didinimu, jų mažinimas yra sudėtingesnė operacija. „Paskutinę operaciją darėme dviese, mums pavyko susitvarkyti per 2,5 val., tačiau paprastai tokios operacijos trunka 3,5-4 val.“, - sakė D. Balčiūnas.

Operacijos kainos svyruoja maždaug nuo 5 iki 10 tūkst. Litų ir yra keliais tūkstančiais litų pigesnės nei krūtų didinimas.

Liemenėlių gamintojai teigia, kad moterų krūtys didėja

Žmonijos evoliucijos metu požiūris į moters krūtis kito. Anot antropologų, pirmykščiai žmonės prieš garbino, jų manymu, sveiką ir vaisingą kūną, todėl moters figūra buvo vaizduojama su neproporcingai didelėmis krūtimis.

Ilgainiui, stebėdami aplinką, mūsų palikuonys suprato, kokie išoriniai požymiai byloja apie gerą sveikatą, o kurie gali būti susiję su nevaisingumu, bloga sveikata, išsekimu. Taip atsirado graikų grožio etalonas. Graikų meilės deivė Afroditė – atletiško, proporcingo kūno sudėjimo, o jos krūtys, lyginant su kitomis kūno dalimis, savo dydžiu neišsiskyrė.

Viduramžiais, kai seksualumo demonstravimas buvo laikomas mirtina nuodėme, aukštuomenės moterys specialiai susiverždavo krūtinės ląstą, kad nesimatytų krūtų. XVI-XVII a. sandūroje didelės krūtys netgi buvo siejamos su žemu socialiniu sluoksniu, renesanso moteriškumo idealas buvo putni, stambių klubų ir šlaunų, tačiau mažų krūtų moteris.

Pastaruoju metu didelių krūtų kultą antropologai sieja su nuo vaikystės skiepijamu Barbės įvaizdžiu. Turint omeny, kad nuolat save liekninančios moterys pagal gamtos dėsnius tiesiog negali turėti didelių krūtų, nauja mada pradėjo krūtų didinimo operacijų erą. Pavyzdžiui, 8-ame dešimtmetyje atliktas tyrimas parodė, kad tarp abiejų lyčių geriausiai įvertintos vidutinio dydžio krūtys. Tuo tarpu šiandien liemenėlių gamintojai teigia, kad moterys labiausiai trokšta C ir D dydžio krūtų.

Lietuvoje 1986 ir 2008 m. atliktas unikalus 18-20 metų negimdžiusių merginų krūtų dydžio tyrimas, kurio metu buvo matuotos ne tik krūtys, bet ir svoris, ūgis, pečių bei dubens plotis ir pan. (abiejų tyrimų matavimus atliko ta pati tyrėja – gydytoja Elena Kairienė). Vidutiniškai tirtų merginų krūtys atitiko B dydį pagal labiausiai paplitusią liemenėlių klasifikaciją. Tai trečias dydis iš 8 dažniausiai gaminamų liemenėlių.

Anot JAV pateiktos statistikos, perkamų liemenėlių dydžiai pagal 6 dydžių klasifikaciją pasiskirsto taip: AA – 2 proc., A – 15 proc., B – 44 proc., C – 28 proc., D – 10 proc., DD – 1 proc. Tiesa, kai kurie mokslininkai teigia, kad net 80 proc. moterų dėvi netinkamo dydžio liemenėles (apie 70 proc. – per mažas, 10 proc. – per dideles).

Liemenėlių gamintojai tikina, kad dar šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje dauguma moterų dėvėjo B dydžio liemenėles, dabar daugumai reikia C dydžio. Anot tinklo „Marks & Spencer“ atstovų, per pastaruosius trejus metus D ir dar didesnių dydžių liemenėlių pardavimai išaugo dvigubai. Anksčiau didžiausias įmanomas įsigyti buvo G dydis, o dabar, reaguojant į klienčių poreikius, jau siūloma net ir J dydžio liemenėlių.

Didelės krūtys – daugybės ligų rizika

Pastarąjį dešimtmetį nustatyta tam tikrų krūties dydžio ir krūties vėžio rizikos sąsajų. Vieni mokslininkai teigia, kad vėžio rizika didėja, kai jauna, negimdžiusi moteris yra liesa ir turi dideles krūtis. Kiti pabrėžia, kad krūties vėžio rizika iki menopauzės mažesnė, jeigu moteris yra stambesnio kūno sudėjimo, bet riebalinis audinys išsidėsto „kriaušės“ pavidalu, t. y. daugiau jo nusėda ant klubų ir šlaunų.

2008 m. Kanados mokslininkai paskelbė, kad negimdžiusių 20-mečių didelės krūtys didina antro tipo diabeto riziką brandžiame amžiuje. Tačiau kol kas yra tik kelios šias problemas gvildenančios studijos.

Be to, itin didelę krūtinę turinčios moterys kenčia įvairius skausmus – pradedant nugaros, kaklo ir rankų, baigiant galvos, joms gali iškrypti stuburas. Tokios moterys dažnai nelinkusios sportuoti, nes, pavyzdžiui, turint G dydžio krūtinę, bėgant kiekviename žingsnyje ji pašoka 14 centimetrų. Todėl neretai didžiakrūtės moterys turi rimtų sveikatos sutrikimų – serga nutukimu ar diabetu. Anot mokslininkų, labai didelę krūtinę turinčių moterų gyvenimo trukmė gali sumažėti net penkeriais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (309)