Informaciją, jog antibiotikams atspari gonorėja jau plinta visame pasaulyje, išplatino Jungtinių Tautų sveikatos agentūra. Jeigu gydytojai nespės laiku atpažinti ir diagnozuoti šios ligos, milijonai pacientų gali prarasti bet kokią viltį pasveikti.

Praeitais metais mokslininkai pranešė, jog 2008 metais Japonijoje aptiktas antibiotikams atsparus gonorėjos štamas – bakterijos įveikti nepajėgus nei vienas iš rekomenduotinų antibiotikų. Tuomet specialistai įspėjo, jog kadaise lengvai išgydoma infekcija gali tapti viso pasaulio pragaištimi.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) patvirtina – nuogąstavimai virto realybe. Daugelio valstybių, tarp kurių Jungtinė Karalystė, Australija, Prancūzija, Norvegija ir Švedija, gydytojai jau pranešė apie šios lytiniu keliu plintančios ligos atsparumą rekomenduojamiems antibiotikams, kurie anksčiau buvo paskutinis ginklas prieš gonorėją.

„Gonorėja tampa didžiausiu iššūkiu šių laikų sveikatos apsaugai“, - teigia Pasaulio sveikatos organizacijos reprodukcinės sveikatos ir tyrimų departamento specialistė Manjula Lusti-Narasimhan. Jos teigimu, kiekvienais metais gonorėja suserga mažiausiai 160 mln. žmonių.
„Antibiotikams atsparumą įgijusi bakterija nebijo praktiškai jokių antibiotikų. Jeigu gonorėja taps nepagydoma, mūsų laukia rimtos bėdos“, - mano specialistė.

Negydoma gonorėja gali turėti skaudžių pasekmių žmonių sveikatai – pradedant uždegimais ir baigiant nevaisingumu.

Tai viena iš labiausiai paplitusių lytiniu keliu plintančių ligų pasaulyje. Daugiausia gonorėjos atvejų fiksuojama Pietų ir Pietryčių Azijoje ir Užsacharės Afrikoje. Vien Amerikoje, ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenims, per metus gonorėja suserga apie 700 tūkst. žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacija ragina atidžiau skirti antibiotikus ir daugiau lėšų rasti alternatyvių gydymo metodų paieškoms ir tyrimams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)