Ligoninės radiologė Jūratė Jacekevičienė sako, kad pastebėję augantį tokių tyrimų poreikį, medikai juos suskaičiavo. Vien Šiaulių ligoninėje pastaruoju metu jų padaroma ko ne trečdaliu daugiau. Gydytoja sako, kad tiek susirgusių gana sunkiomis ligomis tikrai nėra, todėl galima manyti, kad tai be jokio būtino reikalo atlikti tyrimai, kuriuos iš medikų tiesiog iškaulijo pacientai, patys nutarę, kad būtent tomografu išsitirti geriausia.

Jūratė Jackevičienė, paklausta, ar medikai, atkalbinėdami pacientus nuo modernių tyrimų, nesistengia taupyti įrangos, atsako, kad medicinos tyrimų įranga yra tam, kad tarnautų, o ne kenktų žmogui. Pasak jos, nereikalingas švitinimas kenkia. Medikė pateikia pavyzdį - vienas pilvo ar dubens organų tyrimas tomografu prilygsta plaučių peršvietimui rentgenu 500 kartų. Radiologė retoriškai klausia, kažin, ar žmogus pritartų mediko nuorodai metus kasdien šviestis plaučius rentgenu.

Medikai sako, kad būna pacientų, kurie siūlo čia pat į ligoninės kasą sumokėti pinigus, kad būtų peršviesti kompiuteriniu tomografu. Tačiau, kalbant apie paciento saugumą, šiuo atveju apie pinigus negali būti kalbos - vertinama žala ir nauda pacientui.

Kolegei pritaria Radiacinės saugos skyriaus vedėja Gražina Šetikienė. Specialistė sako pastebinti keistą reiškinį - kuo labiau žmonės savišvietos tikslais domisi medicina, tuo keistesnius reikalavimus kelia medikams. Žinių nuotrupų prisirankioję pacientai neįvertina, kas tai yra jonizuojanti spinduliuotė. Specialistė pabrėžia, kad dažnos ar per didelės jos dozės žmogui toli gražu ne padeda, o kenkia - gali iššaukti sunkius sveikatos sutrikimus, nuo nuplikimo iki vėžio.

Šaltinis
Temos
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)