Kaip DELFI pasakojo VVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė, mergaitė blogai pasijuto sekmadienį ir tą pačią dieną atsidūrė ligoninėje.

„Ligos forma, kaip visada, buvo staigi. Taip būna visada, kai nustatoma, jog tai yra meningokokinė infekcija. Mat jei žmonės serga nežaibine ligos forma – neretai tiesiog pravaikšto sloguodami, niekas jų netiria. Reikia pabrėžti, kad tai labai dažna infekcija užsikrėtimo prasme, bet labai reta – staigios ligos prasme. Taigi ligos nešiotojų, kurie būna užsikrėtę, bet tik sluoguoja, būna nemažai“, - sakė specialistė.

Anot pašnekovės, visiems žmonėms, kuriems buvo būtina, apie įvykį pranešta, tačiau į centrą vis dar skambina išsigandę tėvai, kurių vaikai mokosi šioje mokykloje.

„Nors jų vaikai mokosi ne toje pačioje klasėje, jie piktinasi, kodėl nieko apie tai iki šiol nieko nežinojo, reikalauja mokyklos patalpų dezinfekcijos, antibiotikų. Tuo tarpu net jei mergaitė dalyvavo paskutinio skambučio šventėje, didelio pavojaus aplinkiniams nekėlė. Kai buvo pirmas meningokoko atvejis mokyklose, kai mirė gimnazistas, pirmaklasiai per krikštynas bučiavo kažkokį atributą. Tuomet pavojus užsikrėsti buvo daug didesnis, nes visi turėjo artimą seilių kontaktą. Būtent todėl tuomet manėme, kad kontaktų, kuriems reikėtų gauti profilaktinį gydymą, yra daug. Tačiau šiuo atveju situacija kitokia – norint užsikrėsti reikia labai artimo kontakto, neužtenka būti vienoje patalpoje. Be to, šis mikroorganimas yra visiškai neatsparus, jis neišsilaiko aplinkoje ilgai, todėl profilaktikai užtenka paprasto drėgno valymo ir patalpų vėdinimo“, - ramino G. Aleksienė.

Anot specialistės, galutinė diagnozė dar nepatikslinta, tačiau medikai įtaria, kad tai gali būti tik meningitas, kuris dėl uždaros ligos formos nekelia pavojaus aplinkiniams. Bet kuriuo atveju mergaitė, pašnekovės žiniomis, sveiksta ir pavojus jos gyvybei negresia.

Šiemet meningokokinė infekcija Lietuvoje jau nusinešė 2 gyvybes. Lietuvoje meningokokinė infekcija pernai diagnozuota 76 asmenims, iš jų 46 nepilnamečiams. Mirė 7 asmenys. Keturi iš jų – Vilniuje.

Pagrindiniai meningokoko požymiai – staigus sukarščiavimas, ligonį vargina labai stiprūs galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, kaklo raumenų rigidiškumas (stingimas, atsirandantis dėl raumenų įtempimo). Labai dažnai liga prasideda kaip įprastas peršalimas – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra.

Labai grėsmingas meningokokinės infekcijos požymis – ant odos atsiradę mažyčiai raudoni taškeliai (kraujosruvos), kurie pradeda greitai plisti. Paspaudus tose vietose pirštu ar stiklinės dugnu, jie nepranyksta ir nepabąla. Paprastai bėrimas atsiranda apatinėje kūno pusėje – ant kojų, linkiuose, ant sėdmenų, liemens. Kai pradeda berti veidą, tai reiškia, kad infekcija labai išplito.

Specialistai ragina tėvus apmokyti didesnius vaikus, kad jie stebėtų savo kūną ir tuoj pat praneštų apie bet kokius pokyčius. Mat kartais meningokokinis bėrimas gali atsirasti net be temperatūros. Taip buvo atvejų, kai iš pradžių vaikas pradėjo viduriuoti ir tik tuomet išryškėjo meningokokui būdingas bėrimas. Jei tik kyla kokių nors įtarimų, būtina kuo skubiau kreiptis į medikus. Kaip minėta, šiuo metu yra meningokoko infekcijos pakilimas, taigi geriau būti pernelyg atsargiems nei pavėluoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)