Kalbėdamas 65-oje Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) asamblėjoje Ženevoje (Šveicarija) PSO generalinio direktoriaus pavaduotojas Bruce‘as Aylwardas pranešė apie Nepaprastosios padėties veiksmų planą – pradėti skiepyti nuo poliomielito trijose šalyse, kurios nepajėgė sustabdyti viruso plitimo, – Nigerijoje, Afganistane ir Pakistane.

Pradėjus įgyvendinti naująjį planą, per ateinančius dvejus metus išlaidos kovai su poliomielitu padidės iki 2,2 mlrd. dolerių. Šiuo planu siekiama iki šių metų pabaigos užkirsti kelią naujiems poliomielito atvejams. Dalis specialistų mano, kad prireiks daugiau laiko, na bet visi sutaria, kad ši iniciatyva sėkmingai vainikuos 1988 m pradėtą kovos su poliomielitu kampaniją GPEI (angl. Global Polio Eradication Initiative).

Tuo laiku kasmet nuo poliomielito mirdavo po 350 tūkst. žmonių. Pradėjus įgyvendinti kampanijos priemones, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Europoje ir dalyje Azijos žymiai sumažėjo ligos atvejų, visame pasaulyje kasmet poliomielitu susirgdavo 1–2 tūkst. žmonių.

Kad nebebūtų sergama poliomielitu, reikia užtikrinti, kad būtų skiepijami vaikai tolimose, karo nuniokotose vietovėse, pvz., Kandaharo provincijoje Afganistane.

Tiesa, dėl pasaulinės ekonomikos krizės programos 2012–2013 m. biudžete atsirado 945 mln. dolerių spraga, dėl kurios gali tekti nutraukti skiepijimą Nigerijoje ir Tadžikistane. Yra tikimybė, kad trečdalį minėtos sumos pavyks gauti, bet B. Aylwardas įspėjo, kad esant lėšų stygiui, gali tekti nutraukti skiepijimą Afganistane ir Pakistane.

Jei negausime pinigų, <...> yra rizikos, kad poliomielitas įsigalės ir išplis į kaimynines šalis, teigė Pasaulinio sveikatos rūpybos centro Londone direktorius Davidas Heymanas. Pvz., Kinijos Ksindžiango provincijoje pavyko užkirsti kelią iš Pakistano atėjusiam poliomielito protrūkiui.

Prognozuojama, kad nepradėjus visuotinio skiepijimo, paralyžiuotų vaikų per dešimt metų bus jau 200 tūkst., o neskiepyti suaugusieji bus mažiau atsparūs sunkesnei ligos formai, kaip yra Ksindžiange.

Gegužės 25 d. PSO asamblėjoje pritarė iš esmės simbolinei priemonei ir paskelbė poliomielitą grėsme pasaulio gyventojų sveikatai. Tiesa, kai kuriose šalyse pasiektas progresas nuramino iniciatyvą įgyvendinančius pareigūnus, kad darosi įmanoma sunaikinti poliomielito virusą.
Pvz., Indijoje jau metus ir keturis mėnesius neužfiksuota nė vieno poliomielito atvejo.

Pernai Pakistanas susidūrė su dideliais sunkumais, įgyvendindamas kovos su poliomielitu priemones. Tam nemažai įtakos turėjo 2010 m. įvykęs potvynis, dėl kurio daugybė žmonių laiku nepasiskiepijo. Visgi šalis pasiekė progresą – šiais metais kol kas užfiksuoti tik 16 poliomielito atvejų, t. y. perpus mažiau, nei pernai.

Afganistane šiais metais užfiksuoti tik šeši ligos atvejai, Nigerijoje – 35 atvejai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)