Mokslininkas Jonas Davisas ir jo kolegos iš Sinsinačio universiteto Ohajo valstijoje išanalizavo informaciją apie 80 tūkstančių žmonių, kuriems buvo atlikta tokia operacija.

Paaiškėjo, kad po skrandžio šuntavimo „Roux-en-Y“ būdu, pacientai pradėjo vartoti mažiau alkoholio.

O štai tų žmonių, kuriems buvo atliktos kitos svorio mažinimo operacijos, pavyzdžiui, skrandžio perrišimas, alkoholio vartojimo įpročiai nepasikeitė.

Norėdami tai išsiaiškinti, mokslininkai atliko analogišką operaciją graužikams, kurie prieš tai buvo įpratinti prie alkoholio. Ekspertai mano, kad alkoholio vartojimo sumažėjimą po šios operacijos gali lemti hormono GLP-1 veikla.

Kai dalinai suvirškintas maistas atkeliauja iki plonosios žarnos vidurio, prasideda hormono GLP-1 gamyba. Reaguodamas į tai, organizmas išskiria insuliną, sumažinantį cukraus koncentraciją. Po operacijos ši žarnyno dalis atsiduria arčiau skrandžio. Vadinasi, iki jos atkeliauja gerokai daugiau maistingųjų medžiagų. Greičiausiai tai ir daro įtaką hormono gamybai.
Manoma, kad šis hormonas reguliuoja suvartojama maisto kiekį. Gali būti, kad jis analogiškai veikia ir vartojant alkoholį. Be to, sprendžiant pagal viską, ši operacija sumažina potraukį maistui ir alkoholiui ne tik biologiniame, bet ir psichologiniame lygmenyje.

Dabar mokslininkai atlieka bandymus su preparatu, kuris didina hormono GLP-1 lygį. Viliamasi, kad tai padės atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)