Kaip teigia specialistai iš Amerikos, nuo 2002 metų buvo užfiksuota 12-a antibiotikams atsparaus auksinio stafilokoko štamo CC5 atvejų. Šis štamas išmoko lengvai pasirinkti genus, atsakingus už atsparumą antibiotikams – kalbant konkrečiai, itin veiksmingą antibiotiką vankomiciną.

Situaciją komentuoja mokslininkas Jimas Sliwa: „Stafilokoko štamai – pagrindinė ligoninėse pasigaunamų infekcijų priežastis. Mes iššifravome visų egzistuojančių štamų, atsparių vankomicinui, genomus - norėjome išsiaiškinti, kodėl CC5 toks agresyvus. Paaiškėjo, jog CC5 skiriasi nuo kitų stafilokoko tipų. Jis geba gyvuoti šalia kitų bakterijų ir iš jų perimti reikiamą DNR“.

Buvo nustatyta, jog CC5 štamui trūksta genų, koduojančių antibiotikų baltymus, sudarytus iš bakterijų, įveikti kitas bakterijas. Tai leidžia ligos sukėlėjams kartu su kitomis bakterijomis vienu metu susargdinti žmogaus organizmą. Informaciniai „mainai“ su kolegomis suteikia CC5 galimybę pačiose netikėčiausiose vietose „pasitelkti“ kitų organizmų naudingąsias savybes.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)