„Komisija, detaliai išnagrinėjusi šį skaudų atvejį, nustatė ne vieną Pakruojo medikų grubų teisės aktų, reglamentuojančių sveikatos paslaugų teikimą, pažeidimą. Tenka apgailestauti, kad greitosios pagalbos automobilis šiuo atveju atliko tik taksi vaidmenį, kad medikai nepasinaudojo jame buvusia įranga - defibriliatoriumi. Taip pat tenka apgailestauti, kad ir Pakruojo ligoninė nors ir turėjo sąlygas, pacientei nesuteikė būtinos pagalbos, nestabilizavo jos būklės. Nueita lengviausiu keliu – pacientė išsiųsta toliau. Bet ypač apgailėtina, kad akivaizdų vietos medikų aplaidumą vėliau bandoma dangstyti sveikatos reforma“, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

VASPVT komisija konstatavo, kad pacientei greitosios medicinos pagalbos paslaugos VšĮ Pakruojo pirminės sveikatos priežiūros centre buvo teiktos pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Gaivinant nebuvo atlikta išorinė defibriliacija, tuo pažeidžiant Suaugusio žmogaus gaivinimo standartų nuostatus.

VšĮ Pakruojo ligoninėje, į kurią greitoji pagalba atgabeno pacientę, taip pat nebuvo paisoma teisės aktų bei įstaigos vidaus dokumentų reikalavimų. Užuot stabilizavus ligonės būklę, atlikus būtinus tyrimus diagnozės patikslinimui, ji buvo išsiųsta į kitą gydymo įstaigą. Pacientei nebuvo užtikrintos Reanimacija I-2 paslaugos, kurias privalo teikti rajono lygmens ligoninė. Tokiu būdu buvo pažeisti Sveikatos draudimo, Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymai, keli sveikatos apsaugos ministro įsakymai dėl įstaigų licencijavimo, sutarčių su teritorinėms ligonių kasomis sudarymo.

Sveikatos apsaugos ministerija paragino Pakruojo rajono savivaldybę, kuri yra rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigų steigėja, atkreipti dėmesį į jų veiklą, išanalizuoti trūkumus ir skubiai juos pašalinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)