Šiemet sifilis nustatytas jau keturioms nepilnametėms

Kaip teigia lytiškai plintančių infekcijų ir hepatitų epidemiologinės priežiūros skyriaus medikai, pastarųjų metų tendencijos Lietuvoje rodo, kad tarp susirgusiųjų sifiliu ir gonorėja daugėja tokių, kurie kaip galimą užsikrėtimo šaltinį nurodė pažįstamą arba atsitiktinį asmenį, bei sumažėjo tokių, kurie infekcijos šaltiniu nurodė sutuoktinį. Taip pat daugėja gonorėja susirgusių jaunų vyrų, kurie teigė, kad šia infekcija galėjo užsikrėsti nuo seksualines paslaugas už atlygį teikusių asmenų.

Prezervatyvus, kurie gali sumažinti lytiškai plintančių infekcijų riziką, sifiliu susirgę asmenys naudoja retai arba iš viso nenaudoja. Dauguma sifilio atvejų Lietuvoje diagnozuojama ankstyvoje sifilio stadijoje, kai asmuo kreipiasi į medikus dėl klinikinių ligos simptomų. Dauguma susirgusiųjų sifiliu jauni 20-34 metų vyrai, turintys vidurinį išsilavinimą bei 2-3 lytines partneres per metus.

Per pirmus tris šių metų mėnesius sifilis nustatytas 64 asmenims, iš kurių keturios – nepilnametės. Nėščiųjų patikros metu šiemet per tris mėnesius išaiškintos septynios užsikrėtusios sifiliu nėščiosios (pernai per tą patį laikotarpį – 5). 2010 ir 2011 metais tarp nėščiųjų atitinkamai nustatyta 19 ir 17 susirgimų sifiliu. Nėščiosios ligą gali perduoti naujagimiui. Lietuvoje 2010 m. nustatyti 2, o 2009 m. – 4 įgimto sifilio atvejai, 2011 m. – nė vieno. Siekiant apsaugoti naujagimius, Lietuvoje nuo 2007 m. visoms nėščiosioms sudarytos sąlygos nemokamai pasitikrinti dėl sifilio. Nėščiosios tiriamos du kartus: 12-tą savaitę ir 29-40-tą nėštumo savaitę.

Specialistai įspėja, kad daugelį metų dalis asmenų, užsikrėtusių sifiliu, gali neturėti ar nepastebėti jokių infekcijos požymių, todėl jiems vystysis vėlyvojo sifilio komplikacijos. Pirminis sifilis dažniausiai pasireiškia viena opa, vadinama šankeriu, ir limfmazgių, esančių kirkšnių srityje, padidėjimu. Nuo užsikrėtimo iki pirmųjų ligos simptomų praeina nuo 10 iki 90 dienų (vidutiniškai 21 diena). Opa, atsiradusi infekcijos patekimo vietoje, paprastai būna kietu dugnu, apvali, nedidelė ir neskausminga. Retais atvejais gali formuotis ir daugybinės opos kitose kūno vietose (burnoje, ant liežuvio, pažastyse ir kt.). Po kelių savaičių opa gali užgyti savaime, tačiau, jei nepaskiriamas gydymas, sifilis progresuoja į antrinę stadiją.

Antrinis sifilis pasireiškia bėrimu, prasidedančiu vienoje ar keliose kūno srityse praėjus 3-6 savaitėms po pirminio bėrimo atsiradimo ant odos bei gleivinėje. Atsiranda įvairūs neniežtintys bėrimai (rausvos padų ir delnų papulės, išaugos (plačiosios kondilomos) lyties organų gleivinėje, baltos dėmelės (dažnai aplink kaklą susidaro „Veneros karoliai“), padidėja daugelis limfmazgių. Rečiau pluoštais iškrenta plaukai ar atsiranda difuzinis plaukų slinkimas, pažeidžiamos akys. Odos ir gleivinės pažeidimai gali išnykti ir savaime, nesigydant, tačiau liga progresuoja ir vystosi vėlyvasis sifilis, pažeidžiantis vidaus organus.

Bene didžiausias sifilio protrūkys įvyko 2010 m. Ukmergėje, kurio metu nustatyta 15 kliniškai ir laboratoriškai patvirtintų bei epidemiologiškai susijusių sifilio atvejų. Tarp užsikrėtusiųjų – 12 vyrų ir 3 moterys, amžiaus vidurkis – 24,5 metų, tačiau tarp susirgusiųjų buvo net 3 moksleiviai. Protrūkio infekcijos šaltinis – seksualines paslaugas teikusi 19-metė ukmergiškė. 73 proc. šio protrūkio metu užsikrėtusių sifiliu asmenų teigė, kad retai naudoja arba iš viso nenaudoja prezervatyvų.

ULAC duomenimis, per pirmus tris šių metų mėnesius užregistruota ir daugiau gonorėjos atvejų nei pernai per tą patį laikotarpį (atitinkamai 68 ir 51). Per 80 proc. susirgusiųjų – vyrai, kurie lytinių santykių su nepastovia lytine partnere metu nenaudojo prezervatyvų. Gonorėja paprastai pasireiškia praėjus 2-7 dienoms po užsikrėtimo. Vyrams skiriasi pūlingos išskyros iš šlaplės, atsiranda deginimo pojūtis, skausmas šlapinantis, kartais atsiranda skausmas sėklidėse. Moterims infekcija pasireiškia nežymiais simptomais arba dauguma moterų nejaučia jokių negalavimų.

Medikas: žmonės dažniau nežino, nuo ko užsikrėtė

Anksčiau medikai kalbėdavo sergamumo sifiliu pakilimą rudenį, kai pasibaigdavo kurortinis sezonas, tačiau dabar, Vilniaus odos ir venerinių ligų centro direktoriaus Gintauto Lileikio teigimu, šis sezoniškumas išnykęs. Sifilio atvejai stabiliai registruojami visus metus.

„Pernai mūsų įstaigoje turėjome 129 pacientus, sergančius sifiliu, ir apie 80 pacientų, sergančių gonorėja. Dažniau kreipiasi vyrai – jie sudaro per 70 proc. Gal taip yra todėl, kad jiems greičiau pasireiškia simptomai, lengviau diagnozuoti ligą. Tiesa, po rudens iš tiesų pacientų padaugėja, bet taip yra galbūt todėl, kad vasarą visi išsibarsto, išsivažinėja, o po vasaros vėl suvažiuoja ir apsižiūri, kad kažkas negerai“, - pasakojo medikas.

Pašnekovas apgailestavo, kad iš pacientų pavyksta išgauti labai mažai kontaktų apie galimai šia liga užsikrėtusius jų pažįstamus, todėl pastarieji, nežinodami apie savo ligą, gali ją platinti toliau. „Tačiau tokia yra mūsų įstatyminė bazė – negalime žmogaus prievartauti kaip sovietmečiu. Žmogus gali tik geranoriškai nurodyti kontaktus, taigi viskas priklauso nuo sąmoningumo“, - sakė G. Lileikis.

Anot pašnekovo, į diagnozę žmonės reaguoja labai įvairiai. Yra tokių, kuriems liga nustatoma ne pirmą kartą – jiems jau nieko nauja. Kitus ištinka šokas, ypač jeigu pats žmogus jaučiasi niekuo dėtas, todėl belieka neištikimybe įtarti vyrą ar žmoną. Sifilio gydymas šiais laikais nėra sudėtingas, pasveikimas, jei žmogus gydosi, taip pat šimtaprocentinis. Gydytis mėnesius ar metus, kaip anksčiau, nebereikia – užtenka 1-2 injekcijų per savaitę.

Paklaustas, kodėl Lietuvoje tokie aukšti sergamumo sifiliu rodikliai, medikas teigė, kad mąstyti galima dvejopai – kaip mums patogiau: arba mes labai amoralūs, arba žmonės yra labai sąmoningi, kreipiasi į medikus, todėl išaiškinama daug atvejų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (439)