Dabar mokslininkai nustatė, kad depresiją galima gydyti tam tikra magnetinės terapijos rūšimi, kuri leidžia išvengti psichiką veikiančių vaistų ir invazinių procedūrų, rašo dailymail.co.uk.

Mokslininkų komanda iš Kalifornijos universiteto Los Andžele išmėgino transkranialinės magnetinės stimuliacijos (TMS) metodą, kuris per kaukolę skleidžia magnetinius impulsus. Šie impulsai sukelia silpną elektros krūvį, kuris padeda normalizuoti biocheminę pusiausvyrą smegenyse.

Bandymų, atliktų su 300 pacientų, sirgusių sunkia depresijos forma, rezultatai parodė, kad 58 proc. patyrė teigiamą tokio gydymo poveikį, o daugiau kaip trečdalis (37 proc.) perėjo į remisiją.

Šis tyrimas buvo pristatytas per kasmetinį Amerikos psichiatrų sąjungos suvažiavimą.

„Pacientų būklės pagerėjimas rodo, kad nemedikamentinis gydymas TMS metodu ne tik sumažina simptomines pacientų kančias, bet ir palengvina depresijos sukeliamą nedarbingumą, todėl reikšmingai pagerėja depresija sergančių žmonių galimybės grįžti prie veiklos namuose, darbovietėje ar bendruomenėje“, - sakė tyrimo autorius, daktaras Ianas Cookas.

Per pusvalandžio trukmės procedūrą pacientas paguldomas po gydomąja elektromagnetine rite. Maždaug 2,5 cm gylyje po kaukolės kaulais aparatas sukelia elektromagnetinį lauką tose smegenų žievės srityse, kurios yra atsakingos už nuotaiką.

Šis magnetinis laukas savo stiprumu prilygsta tam, kuris sukuriamas magnetinio rezonanso tomografijos metu, ir smegenyse sukelia silpnas elektros sroves. Jos stimuliuoja neuronų veiklą, kuri, kaip manoma, gydo depresiją.

Antidepresantai patenka į kraują ir gali sukelti daug fizinių pašalinių reiškinių, pavyzdžiui, pykinimą ir veido raudonį. Gydymo TMS šalininkai tvirtina, kad šis metodas veikia tik konkrečią organizmo sritį ir sukelia tik nežymų galvos skausmą.

Po penkias savaites trukusio TMS gydymo pacientų, turėjusių didelių problemų dėl nerimo ir depresijos, skaičius sumažėjo 42,2 proc.

Ankstesnis tyrimas taip pat parodė, kad ši terapija buvo dvigubai efektyvesnė mažinant depresijos simptomus negu placebas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)