Vienam iš penkių trumparegių gresia stiprus regėjimo pablogėjimas ar net apakimas. Palyginimui – Jungtinėje Karalystėje trumparegystės lygis yra tarp 20 ir 30 procentų.

Kaip teigia šiam tyrimui vadovavęs profesorius Ianas Morganas iš Australijos Nacionalinio universiteto, ir pietryčių Azijoje kažkada trumparegystė buvo būdinga tik 20-30 procentų žmonių.

„Mes parašėme ataskaitą pagal faktus, kurie rodo, kad rytinėje Azijoje pastarosiose dviejose kartose įvyko kažkas neįprasto, - sakė profesorius BBC „News“. - Nuo maždaug 20 procentų miopijos lygis išaugo iki daugiau kaip 80 procentų ir artėja prie 90 procentų jaunimo amžiaus grupėje. Akivaizdu, kad tai yra labai rimta sveikatos problema“.

Akių specialistai tvirtina, kad trumparegis yra tas žmogus, kuris už dviejų metrų esantį vaizdą mato miglotai. Dažnai tai lemia akies obuolio padidėjimas jaunystės metais.

Tyrimo autoriai įsitikinę, kad trumparegystės lygio spartų augimą Azijos šalyse nulėmė keletas veiksnių, tarp kurių ir atsidavimas mokslams bei lauko šviesos stygius.

Profesorius I. Morganas argumentuoja, kad daug vaikų pietryčių Azijoje ilgas valandas praleidžia mokykloje, o vėliau darydami užduotis namuose. Tai savaime yra labai didelis krūvis akims, tačiau dvi-tris valandas praleidus natūralioje dienos šviesioje lauke, akys pailsi ir tai padeda išsaugoti jų sveikatą.