„Mano nuomonė yra neigiama, ir kategoriškai neigiama. (...) Aš, pavyzdžiui, nežinau tokios pagrįstos pasaulinės praktikos, kur būtų teisės aktais pagrįstas reglamentavimas, bet žinau, kad šiandien yra baudžiamųjų bylų, kur apsišaukėliai priiminėja gimdymus namuose, miršta naujagimiai arba gimdyvės patiria sunkius sveikatos sužalojimus. Šiandien dėl to vyksta ikiteisminiai tyrimai", - Vyriausybės valandos metu sakė R. Šukys.

Jis teigė, kad pasaulis seka vadinamuoju šveicarišku modeliu, kai gimdančioms moterims gydymo įstaigose suteikiama visą įmanoma pagalba ir suteikiamos kuo labiau namus primenančios gyvenimo sąlygos.

Mišrios Seimo grupės narė A. Baukutė prašė sveikatos apsaugos ministro sudaryti darbo grupę ir paruošti reikiamus teisės aktus, kuriais būtų reglamentuojamas gimdymas namuose.

„Lietuvos įstatymai nedraudžia gimdyti namuose, tačiau teisės gimdyti namie realizavimas lieka už įstatymo ribų. Sprendimai tereikia poros jūsų įsakymų, kurie tą reglamentuotų", - teigė parlamentarė, pridūrusi, jog dėl to į ministrą kreipėsi ir kai kurios nevyriausybinės organizacijos.

Tačiau R. Šukys sako, kad darbo grupė šiuo klausimu nėra ir nebus sudaryta, nes, jo teigimu, nevyriausybininkų prašymai ministerijai suaktyvėjo tuo metu, kai buvo pradėta keletas ikiteisminių tyrimų dėl gimdymo namie priėmimų.

„Deja, turiu informacijos, kad būtent dėl tų ikiteisminių tyrimų ir suaktyvėjo įvairūs prašymai, kreipimaisi į ministeriją sudaryti darbo grupę ir spręsti tą klausimą", - sakė sveikatos apsaugos ministras.

„Specialistų pozicija yra neigiama, kadangi įvairių komplikacijų atveju garantuoti tinkamą pagalbą gimdyvėms namuose gali ir nepavykti, o tada kiltų atsakomybės klausimais tiems medikams, kurie lyg privalėtų užtikrinti tinkamą gimdymą", - pridūrė politikas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)