JAV Oregono valstijos universiteto mokslininkų komanda analizavo tyrime sutikusių dalyvauti savanorių gyvenimo įpročius.

Paaiškėjo, jog vyrai per dieną apie 30 minučių skiria vidutinio sunkumo fizinei veiklai, o moterys – tik vidutiniškai po 18 minučių.

Tyrimo autorių teigimu, dėl šios priežasties moterys labiau rizikuoja patirti metabolinį sindromą – labai pavojingą ir siejama su nutukimu.

Metabolinis sindromas apima net kelis rizikos veiksnius, tarp kurių padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, padidėjęs kraujospūdis, antsvoris aplink juosmenį. Kai visa tai susideda į vieną, žmogus rizikuoja susirgti kraujagyslių ligomis, patirti insultą ar susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu.

Iš pradžių specialistus labiausiai domino fizinio aktyvumo, depresijos ir metabolinio sindromo ryšys, tačiau tyrimo rezultatai susieti su lyčių skirtumais.

Vienas iš tyrimo autorių Paulas Loprinzi teigia: „Tie, kurie per dieną bent 30 minučių skiria sportui, rečiau serga depresija, skundžiasi pasidėjusiu cholesterolio kiekiu, jiems mažiau gresia metabolinis sindromas“.

Tyrimo autoriai visus tūkstantį savanorių aprūpino akselerometrais, kurie matavo jų kasdienės veiklos intensyvumą.

Kas trečia tyrime dalyvavusi moteris turėjo metabolinį sindromą, o kas penkta – skundėsi depresija.

„Tai, kas nutinka, jeigu per dieną sportui nesiskiriame 30 minučių, tikrai verčia sunerimti“, - sako kitas tyrimo autorių Bradley Cardinalas.

„Mūsų tyrime dalyvavusios moters gyvena sveiką gyvenimą – pavyzdžiui, jos nerūko, nepiktnaudžiauja alkoholiu, tačiau fizinės veiklos trūkumas vis tiek kelia pavojų jų sveikatai“, - teigia specialistas.

Anot B. Cardinalo, depresija susijusi su antsvoriu ir cukriniu diabetu, o pastarieji sustiprina metabolinio sindromo riziką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją